Kliniğimize idrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların ürodinamik değerlendirilmesi
To our clinic with complaints of urinary incontinence urodynamic evaluation of patients
  1. Tez No: 325365
  2. Yazar: ALİ KARAPÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GÜNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar kaçırma, ürodinami, üriner sitem bozuklukları, Urinary incontinence, urodynamic, urinary tract disorders
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Kliniğimize idrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların yapılan ürodinamik değerlendirmesinin sonuçlarının tartışılması.Uygulanan medikal ve cerrahi tedavilerin etkinliğinin ortaya konması, idrar kaçırmanın beraberindeki diğer sistemlere ait hastalıkların tanınması ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Kliniğimize son 3 yılda idrar kaçırma şikayetiyle getirilmiş ve ürodinamik incelemeye tabi tutulmuş toplam 48 olgu geriye yönelik olarak incelendi. Olgular yaşlarına göre Grup1 (0-6 yaş), Grup2 (1-7)yaş ve Grup3 (12-17 yaş) olmak üzere 3 grupta incelendi. Bütün hastalarda ürodinamik inceleme yapılarak, kaydedilen bilgiler incelenip, ürodinamik inceleme verileri iki bağımsız hekim tarafından değerlendirildi.Bulgular: Hastalardan 22'si kız, 26'sı erkek olup idrar kaçırma şikayeti yönünden kız erkek arasında anlamlı bir fark yoktu. 13 hastaya DSD, 8 hastaya Dİ, 15 hastaya İM, 2 hastaya hiporefleks N.M ,4 hastaya hiperrefleks N.M. ürodinamik teşhisi konuldu. Yalnızca 1 hasta MNE olarak değerlendirilirken 5 hastada ürodinamik patoloji tespit edilmedi. 20 hasta sadece idrar kaçırma şikayeti ile başvururken 18 hastada ek olarak üriner sistem hastalığı, 13 hastada üriner sistem dışı ek hastalık varken 3 hastada üriner sistem ve ek hastalık beraberdi. Özellikle anorektal malformasyonlu hastalarda tedaviye direnç gözlendi.Sonuç: Kliniğimizde geriye dönük olarak yapılan bu çalışma, tedavi edilemez gibi görünen idrar kaçırmaların ürodinamik değerlendirmeyle medikal ve/veya cerrahi tedaviyle pek çok vakada yüz güldürdüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To discuss the results of urodynamic evaluation of the patients applying to our clinic with the complaint of urinary incontinence. Determining the effect of applied medical and surgical treatments, identifying disorders in other systems associated with incontinence, and evaluating the effects of treatment are aimed.Materials and Methods: Brought to our clinic with complaints of urinary incontinence in the last 3 years and subjected to urodynamic investigation, 48 cases were evaluated retrospectively. The cases were studied in 3 groups according to their ages as Grup1 (0-6 yrs old), Grup2 (1-7 yrs old) and Grup3 (12-17 yrs old). After urodynamic evaluation was fulfilled for each patient, data registered were examined and those findings were evaluated by two independent physicians.Findings: Of the patients, 22 were female while 26 were male and from urinary incontinence standpoint, there was no significant difference between the two. 13 patients were diagnosed to be DSD, 8 to be DV (dysfunctional voiding), 15 to be BI (bladder instability), 2 to be hyporeflexia N.B. (neurogenic bladder), 4 to be hyperreflex N.B. (neurogenic bladder). While only 1 patient was evaluated to be MNE, urodynamic pathology wasn?t detected in 5 patients. While 20 patients applied to our clinic only with the complaint of urinary incontinence, 18 had urinary tract disorders as well as incontinence. While 13 had additional diseases outside the urinary tract, urinary tract disorders were associated with additional disorders in 3 patients. Resistance to treatment, especially in patients with anorectal malformations, was observed.Result: The study conducted retrospectively in our clinic reveals that urinary incontinence, seemingly incurable, may yield satisfying results in many cases through medical and/or surgical treatments with urodynamic evaluation.