Öğretmen adaylarının fen eğitiminide matematiğin kullanımına yönelik faktörlerin araştırılması
The investigation of preservice teachers about factors for the use of mathematics in science education
  1. Tez No: 325679
  2. Yazar: CEYLAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. GÜLAY KIRBAŞLAR, YRD. DOÇ. DR. DİLEK ÇAĞIRGAN GÜLTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayı, Fen Eğitimi, Fen ve Matematik Entegrasyonu, Matematik Öz-yeterlik, Matematik Okuryazarlık
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı?nda öğrenim gören öğretmen adaylarının fen eğitiminde matematiğin kullanımına yönelik öz-yeterlik düzeyleri ile matematik okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Böylelikle fen ve matematik entegrasyonun önemine vurgu yapmak amaçlanmıştır.Araştırmada veri toplama amacıyla, `Fende Matematiğin Kullanımına Yönelik Özyeterlik Ölçeği?, `Matematik Okuryazarlığı Öz-yeterlik Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarından ilki Can, Günhan ve Erdal (2012) tarafından geliştirilen ve 18 maddeden oluşan Fende Matematiğin Kullanımına Yönelik Öz-yeterlik Ölçeği (FMKYÖÖ) dir; 18 maddeden oluşan beşli likert tipi olan ölçeğin alfa güvenirlik katsayısı 0.88 olarak bulunmuştur. Ölçek, üç faktörden oluşmaktadır; bu faktörler Can, Günhan ve Erdal (2012) tarafından 1. Matematiksel benlik algısı, 2. Matematiğin uygulanması ve 3. Matematiksel beceriler olarak tanımlanmıştır. İkinci veri toplama aracı olarak Matematik Okuryazarlığı Öz-yeterlik Ölçeği (MOÖÖ) Özgen ve Bindak (2008a) tarafından geliştirilmiş olup alfa güvenirlik katsayısı 0.942 olarak belirlenmiştir. 25 maddeden oluşan beşli likert tipi ölçeğin Temel Bileşenler Analizi ile gerçekleştirilen faktör analizi sonucu tüm maddelerin tek boyutta toplandığı görülmüştür. Verilerin analizinde SPSS 16.0 kullanılmıştır. Ölçeklerden alınan puanların demografik değişkenler açısından incelenmesinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ilişkisiz grup t testi, ölçekler arasındaki ilişkiler için Pearson korelasyon katsayısı analiz tekniği ve gerekli durumlarda post-hoc istatistik tekniklerden yararlanılmıştır. Bütün istatistiksel işlemlerde en az 0.05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır. Sonuç olarak; Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin Fende Matematiğin Kullanımına Yönelik Öz-yeterlik Ölçeği (FMKYÖÖ) toplam puanı ve alt faktör puanları ile Matematik Okuryazarlık Ölçeği (MOÖÖ) puanları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.Fende matematiğin kullanımına yönelik öz-yeterlik ölçeğinden aldıkları puan ile mezun olunan orta öğretim türü değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmazken, sınıf ve cinsiyet açsından anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğretmen adaylarının matematik okuryazarlığı öz-yeterlik ölçeğinden aldıkları puan ile mezun olunan orta öğretim türü değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmazken, cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to learn the faculty of education department of elementary education teacher candidates who are in the department of science education for the use of mathematics in science teaching self efficacy levels and to examine the relationship between levels of mathematical literacy. Thus, intended to emphasize the importance of integration of science and mathematics. In order to get data in research `Using Mathematics in Teaching Science Self-Efficacy Scale?, `Mathematical Literacy Self-efficacy?, and `demographic information forms? have been used. The first data collection tools used in this study, Can, Günhan and Erdal (2012) consists of 18 items developed by the Using Mathematics in Teaching Science Self-Efficacy Scale (UMSS) alpha reliability coefficient was found to be 0.88. Five Likert-type scale consists of 18 items that. The scale consists of three factors; these factors are defined by Can, Günhan and Erdal (2012) as: 1. Self Perception of Mathematics, 2. Utilization of Mathematics, 3. Mathematical Skills. The second data collection tool Mathematical Literacy Self-efficacy Scale by Ozgen and Bindak (2008) has been developed by the reliability coefficient Cronbach ? = .942, respectively. 4 Negative (6, 9, 18, 22) 21 positive items consists of 25 items in total. As a result of factor analysis performed by Principal Component Analysis of the scale of all substances were collected in one dimension. 42.85% of the total variance explained by the scale factor in this one 'is. SPSS 16.0 was used to analyze the data. Scales in terms of demographic variables, oneway analysis of variance (ANOVA), independent sample t-test, Pearson's correlation coefficient analysis technique and necessarily post-hoc statics techniques has been used for the relations between the scales. As a result; the students of Department of Science Education for the Using Mathematics in Teaching Science Self-Efficacy Scale (UMSS) score and Mathematical Literacy Selfefficacy Scale (MLSS), was found a positive relationship. Sub-factors for the use of mathematics self-efficacy score of mathematical; self-perception of application of mathematic and mathematical skills when all items are compared was found a positive relationship. That despite no significant relationships between teachers? efficacy ?Using Mathematics in Teaching Science Self-Efficacy Scale? scores with graduated from secondary school, there are significant relationships between teachers? efficacy with class and gender. That despite no significant relationships between teachers? efficacy ?Mathematical Literacy Self-efficacy? scores with class and graduated from secondary school, there are significant relationships between teachers? efficacy and gender, class