Streptococcus thermophılus'da -asetolaktat enzim üretiminin moleküler olarak artırılması
Increasing of the -asetolactat enzyme production in streptococcus thermophilus as molecular
  1. Tez No: 325735
  2. Yazar: GÜLÜZAR AKYURT ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Genetik, Bioengineering, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus thermophilus, aromatik metabolitler, pirüvat metabolik yolu, alsgeni, diasetil, asetoin, 2-3 bütandiol, pNZ276, NCFB2393, StrMMG131, HPLC
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı doğal olarakizole edilen ve aromatik olarak istenilen özellikleri taşıyan Streptococcus thermophilusbakterisinde als geninin genetik modifikasyonu ile genetik olarak metabolit üretimi arttırılmışS.thermophilussuşları oluşturmaktır. Çalışmada pirüvat metabolik yolundaki metabolit üretimlerinin mekanizmasını anlamak için diasetil, asetoin, 2-3 bütandiol metabolik yolunda rol alan alsgeninin pGEMT easy vektöre klonlanarak pGA85 plazmiti oluşturulmuş ve oluşturulan pGA85?ten kesilenalsgen bölgesi pNZ276 plazmitine klonlanmış ve pMMG131 plazmiti oluşturulmuştur. pMMG131 plazmiti elektroporasyonla NCFB2393 suşuna aktarılarak transformant StrMMG131 suşu oluşturulmuştur. alsgeninin overekspresyonu ile artırdığımetabolit seviyesi HPLC analizi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is over expression of alsgene and created a new Streptococcus thermophilusstrains produce high metabolites. The alsgene was cloned into pGEM easy vector and plasmid named pGA85 was created to reveal the role of gene in diacetyl, acetoin, 2-3 butandiol metabolic pathways. The cloned fragment was excised from pAG85 then cloned into pNZ276 plasmid and overexpression vector pMMG131 was created. The created overexpression vector pMMG131 was electroporated into NCFB2393 strains. Increased metabolites affected by alsgene overexpression was determined using HPLC technique.