Stratonikeia Antik Kenti (Muğla) ve çevresinin florası
The flora of Stratonikeia Antique City (Muğla) and its environs
  1. Tez No: 325772
  2. Yazar: UYGAR SARPKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY DÜŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Endemizm, Flora, Muğla, Stratonikeia Antik Kenti, Endemism, Flora, Muğla, Stratonikeia Antique City
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, Stratonikeia Antik Kenti ve Çevresinin florasını kapsamaktadır. Araştırma alanından Ekim 2010-Mayıs 2012 tarihleri arasında 453 bitki örneği toplanmıştır. 453 bitki örneğinin değerlendirilmesi sonucunda 69 familya, 222 cins ve 313 tür saptanmıştır. Tür ve tür altı taksonların toplam sayısı 318'dir. Bu 318 taksondan 27 tanesi C2 karesinden ilk kez toplanmıştır. Teşhis edilen taksonların tamamı Spermatophyta divizyosuna aittir. Spermatophyta divizyosuna ait taksonların 2 tanesi Gymnospermae, 316 tanesi ise Angiospermae alt divizyosuna aittir. Angiospermae alt divizyosuna ait 316 taksonun ise 265'i Dicotyledonopsida, 51'i de Monocotyledonopsida sınıfına dahildir.Alandaki endemik takson sayısı 15 (% 4.71)'tir. Yine teşhis edilen taksonların 165 (% 51.88)'i Akdeniz elementi, 6 (% 1.88)'sı İran-Turan elementi, 6 (% 1.88)'sı Avrupa-Sibirya elementi ve 141 (% 44.33)'i çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyendir. Çalışma alanında takson sayısı açısından en büyük familya Asteraceae (40) familyası, en büyük cins ise Trifolium (6) cinsidir.
Özet (Çeviri)
In this study, flora of Stratonikeia Antique City has been investigated. In research area, 453 sample have been collected between October of 2010-May of 2012. Among 453 sample 69 represent family, 222 represent genera and 313 represent species have been identified. Total number of taxa are 318. Twenty seven of 318 taxa have been collected for the first time in C2 square. In analyzed species, all of belong to Spermatophyta divisio. 2 species belonging to Spermatophyta divisio are Gymnospermae while 316 are belonging to Angiospermae subdivisio. 265 species belonging to Angiospermae subdivisio are Dicotyledonopsida whereas 51 species are belonging to Monocotyledonopsida.The number of endemic species in research area is 15 (% 4.71). Among the analyzed species 165 (% 51.88) are Mediterranean element, 6 (% 1.88) are Irano-Turanian element, 6 (% 1.88) are Euro-Siberian element and 141 (% 44.33) are poly regional or are species whose phytogeogrefic regions are unknown. In investigated area, on the basis of the number of taxa Asteraceae (40) is the biggest family on the bases of taxa and Trifolium (6) is the biggest genera.