2,6-Di-Tert-Bütil-4-Metilfenol ve 1-Fenil-3-Pirazolidinon maddelerinde gama ışınları ile oluşturulan serbest radikallerin esr yöntemiyle incelenmesi.
The analysıs of free radıcals, by means of esr method, formed on 2,6-Dı-Tert-Butyl-4-Methylphenol and 1-Phenyl -3-Pyrazolıdınone elements wıth gamma ırrıdatıons.
  1. Tez No: 325785
  2. Yazar: HAFİZE TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron Paramanyetik Rezonans (EPR), Elektron Spin Rezonans (ESR), Serbest Radikal, Aşırı-İnce Yapı Sabiti, Spektroskopik Yarılma Faktörü, Spin Yoğunluğu
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezde 2,6-di-tert-bütil-4-metilfenol ve 1-fenil-3-pirazolidinon maddeleri için uygun çözücüler bulunup çözeltileri oluşturuldu. 2,6-di-tert-bütil-4-metilfenol numunesi kloroform çözücüsünde, 1-fenil-3-pirazolidinon ise etanol çözücüsünde çözünerek çözeltileri elde edildi. Bu çözeltiler yavaş yavaş buharlaştırılarak tek kristalleri elde edildi.2,6-di-tert-bütil-4-metilfenol tek kristalinin 60Co-? ışınları ile ışınlanması sonucu nötral fenoksi radikalinin oluştuğuna karar verildi. Gerekli ölçümler yapıldığında hem aşırı ince yapı sabitinin hem de spektroskopik yarılma sabitinin açıya bağlı olarak anizotropik değişim sergilediği gözlendi. Nötral fenoksi radikali için, spektroskopik yarılma faktörü ve aşırı ince-yapı sabitleri sırasıyla , G ve spin yoğunluğu ise 0.444 olarak bulundu.1-fenil-3-pirazolidinon (C9H10N2O) tek kristallerinin 60Co-? ışınları ile ışınlanması sonucunda oluşan radikalin biradikal olduğuna karar verildi. Ölçümler sonucunda, hem aşırı-ince yapı yarılma sabiti hem de spektroskopik yarılma sabitinin açıya bağlı olarak anizotropik değişim sergilediği görüldü. Biradikal için spektroskopik yarılma faktörü ve aşırı ince?yapı sabitleri sırasıyla gort= 2.003218923, , , olarak elde edildi. Gerekli literatür çalışması yapılmış ve literatürle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present thesis study, some suitable dissolvents for 2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol and 1-phenyl-3-pyrazolidinone was found and their solutions were made. The sample of 2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol was dissolved in chloroform solvent while 1-phenyl-3-pyrazolidinone was dissolved in ethanol solvent. By evaporating these solution gradually, the single crystals were obtained.As a result of the irradiation of the single crystals of 2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol with 60Co-? rays, the formation of neutral phenoxy radical has been determined. After the necessary measurements it has been indicated that both hyperfine coupling constant and spectroscopic splitting factor presented anisotropic change depending on the angle. It has been found that, for neutral phenoxy radical, the spectroscopic splitting factor and hyperfine coupling constant is , , and spin density is , respectively.The radical that was formed right after the iriradiation of single crystals 1-phenyl-3-pyrazolidinone (C9H10N2O) with 60Co-? rays is determined as biradical. As a consequence of the measurements, it has been indicated both hyperfine coupling constant and spectroscopic splitting factor presented anizotropic change depending on the angle. It has been found that, for biradical, spectroscopic splitting factor and hyperfine coupling constants as gort= 2,003218923, , , respectively. The necessary literature review was accomplished and some consistent results have been identified.Key Words : Electron Paramagnetic Resonance (EPR), Electron Spin Resonance (ESR) , Free Radical, Hyperfine Coupling Constant, Spectroscopic Splitting Factor, Spin Density.