Psikolojik sermaye ve mesleki bağlılık ilişkisine kariyer planlamasının etkilerinin belirlenmesine yönelik bir model önerisi
A model proposed to determine the effects of career planning on association between psychological capital and occupational commitment
  1. Tez No: 325819
  2. Yazar: Ş. DİDEM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ZERENLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Mesleki Bağlılık, Kariyer Planlaması, Hem?ire Grubu, Psychological Capital, Occupational Commitment, Career Planning, Nurse Group
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Küreselleşme, rekabet ve müşteri beklentilerinde yaşanan değişimler örgütlerde verimliliği ve rekabeti etkileyen en önemli faktörün insan olduğunu göstermektedir. Bu noktada psikolojik sermaye, mesleki bağlılık ve kariyer planlaması gibi kavramların önemi giderek artmaktadır.Hem kuramsal hem de ampirik düzeydeki bu çalışmada, psikolojik sermaye, mesleki bağlılık ve kariyer planlaması arasındaki ilişkiler inceleme konusu yapılmaktadır.Bu bakımdan, daha önce konuyla ilgili yazılmış eserler incelenmiş ve yapılan uygulamalı çalışmalar değerlendirilmiştir. Konuların daha iyi anlaşılmasını sağlayacak şekilde, araştırmanın amacı ve konusu çerçevesinde gerekli özetlemeler ve seçmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm günümüz değişen çalışma koşulları çerçevesinde pozitif psikoloji sermaye tüm yönleriyle anlatılmaya ve önemi vurgulanmaya çalışılmaktadır.İkinci bölüm ise, mesleki bağlılık konusu kavram olarak anlatılarak, mesleki bağlılık bileşenleri olan duygusal, devam ve normatif bağlılık kavramlarına değinilmektedir.Üçüncü bölümde, kariyer planlaması konusu temel alınarak, kariyer kavramı ile genel bilgiler verilmektedir.Son bölümde ise, teorik kısımda ayrıntılı olarak belirttiğimiz psikolojik sermaye, mesleki bağlılık ve kariyer planlaması ilişkisi Konya kamu üniversite hastanelerinde çalışan hemşire grubu üzerinde yapılmış olan uygulamalı bir çalışmayla analiz edilerek elde edilen bulgular özetlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization and changes in competition and customer expactations point out that the most important factor that affects productivity in organizations and competition is human itself. In this point, the importance of psychological capital, occupational commitment and carrier planning concepts are getting more valvable.In the study, which remains at theoretical and empirically level, it was objected to investigate associations between psychological capital, career planning and occupational commitment.By this aspect, prior studies related to this topic and practical studies were investigated. In order to understand the topics better, the study was carried out by performing usable summaries and elections abaut the topic.The study consisted of four sections. In the first section, it was objected to define the details about the positive psychological capital under current changing canditions and its importance.In the second section, occupational commitment topic is defined as a concept, and occupational commitment variables such as affective, continuance and normative commitment were evaluated.In the third section, the carrier planning is accepted as basis and general information about career concept demonstrated.In the last section, the association between psychological capital, occupational commitment and career planning which was defined in details in the theoretical section, was analyzed by a practical study that was carried out among nurses who have been working at Konya State University Hospitals and results are summarised.