İnsan haklarının bölgesel düzeyde korunması: Amerikan sistemi
Regional level protection of human rights: Inter-American system of human rights
  1. Tez No: 369183
  2. Yazar: YURDANUR URAL USLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL METİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Amerikan Devletleri Örgütü, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi, Amerikan İnsan Hakları Komisyonu, Amerikan İnsan Hakları Mahkemesi, Human Rights, Organization of Inter-American States, Inter-American Convention on Human Rights, Inter-American Commission on Human Rights, Inter-American Court of Human Rights
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
İkinci dünya Savaşı'nın doğurduğu insan hakları ihlalleri, insan haklarının uluslararası alanda korunması gerektiğini düşüncesini güçlendirmiştir. Bu nedenle insan haklarının uluslararası alanda korunmasını sağlamak için gerek Birleşmiş Milletler tarafından evrensel düzeyde gerekse bölgesel örgütler tarafından bölgesel düzeyde koruma mekanizmaları geliştirilmiştir. İnsan haklarının bölgesel örgütler eliyle güçlendirilmesinde özellikle Avrupa, Amerika ve Afrika sistemleri etkili olmaktadır. Bu çalışmanın konusunu da, insan haklarının bölgesel koruma sistemlerinden biri olan Amerikan sistemi oluşturmaktadır. Çalışmada Amerikan sisteminin incelenmesi hedeflendiğinden, çalışmanın ağırlık merkezini Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi ile belirginleşen sistem oluşturmaktadır. Dolayısıyla Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi ile ilişkili tüm düzenlemeler ve kurumlar üzerinde teker teker durulmuştur. Bu bağlamda çalışmada ilk olarak Amerika kıtasında insan hakları alanında kurumsallaşmayı sağlayan Amerikan Devletleri Örgütü ve bu örgüt çatısı altında kabul edilen insan haklarına ilişkin belgelere dair bilgi verilmiş daha sonra ise Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesine ve sistem içerisinde oluşturulan denetim organlarına değinilmiştir. Amerikan sisteminin daha iyi anlaşılması için de Avrupa insan hakları sistemi ile arasındaki farklardan söz edilmiştir. Bu çalışma, Amerikan sisteminin yapılaştırdığı kurum, mekanizma ve usullerin Avrupa sistemine kıyasla pek çok eleştiriye açık olduğunu göstermekle birlikte; sistemin zaman içerisinde insan haklarının korunmasında ve geliştirilmesinde kendi geleceğini ve dinamiklerini ürettiği gerçeğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Human rights violations that took place during and after Second World War emerged the idea of international protection of human rights. To this end, several protection mechanisms were developed at universal level by United Nations as well as at regional level by organizations. On promotion of human rights by regional organizations particularly European, Inter-American and African systems had impacts. Inter-American system of regional protection of human rights builds up the scope of this study. The focus of this study is placed upon the system defined by Inter-American Convention on Human Rights as the study aims to have a closer look at Inter-American system. Therefore, each institution and regulation associated with Inter-American Convention on Human Rights has been accented in the study. Within this framework, Organization of Inter-American States that ensures the institutionalization in the field of human rights in America and documents regarding human rights ratified within this organization have been presented primarily. Thereafter, Inter-American Convention on Human Rights and auditing bodies developed within the system have been addressed. Comparison and contrast between European and Inter-American human rights systems has also been involved to make more sense regarding Inter-American system. This study does not only demonstrate that Inter-American System is open to many criticisms in comparison with European System regarding the institutions, mechanisms as well as procedures that it generated, but it also proves that American System has developed its own future and dynamics in order to protect and improve human rights by time.