Ilköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigating the organizational trust perceptions of primary and secondary school teachers in terms of certain variables
- Tez No: 325968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güven, İlköğretim Okulu, Örgütsel güven, Trust, Primary and Secondary School, Organizational Trust
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven algılarını bazı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, tarama modelindedir. Araştırmanın evreni 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında Kırşehir ili merkez ilçesi sınırlarında yer alan resmi ilköğretim okullarında görev yapan 1059 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini, bu evrenden basit tesadüfî örnekleme ile seçilen 14 ilköğretim okulunda görev yapan 400 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada ilköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven algılarını belirlemek amacıyla Hoy ve Moran (2003) tarafından geliştirilen ?Çok Amaçlı Güven Ölçeği? kullanılmıştır. Veriler, SPSS 15.0 paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Çözümlemede yüzde tabloları, madde ortalamaları, pearson korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi ve bağımsız gruplar için t- testi kullanılmıştır.Bulgular, ilköğretim okulu öğretmenlerinin okullarına ilişkin örgütsel güven algılarının genel olarak ?katılıyorum? düzeyinde olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin güven algıları meslektaşlara güven ve öğrencilere ve velilere güven boyutlarında ?katılıyorum? düzeyinde iken; yöneticiye güven boyutunda ?kısmen katılıyorum? düzeyindedir. Güven algıları cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermekte iken, mesleki kıdem, öğrenim durumu ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermemektedir. Araştırmada; öğretmenlerin, yöneticilere, meslektaşlarına, öğrencilere ve velilerine yönelik güven algılarını yükseltmek amacıyla etkinlikler ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the organisational trust perceptions of primary and secondary school teachers in terms of certain variables. It was in survey model. The population of the research was composed of 1059 teachers who were working at formal primary and secondary schools in Kırşehir central province. The sampling group of the resarch was composed of 400 teachers who were working at 14 schools and they were selected by simple random sampling method. In the research ?The Omnibus T-Scale? developed by Hoy and Moran (2003) was used in order to identify the organisational trust perceptions of primary and secondary school teachers. The data were analysed with SPSS 15.0 package programme. Percentage tables, item avarage, pearson corelation analysis, one way variance analysis and for independent groups and t-test were used for the analysis.The findings showed that the organisational trust perceptions of primary and secondary teachers was generally at the level of ?I agree?. While the trust perceptions of teachers were at the level of ?agree? in terms of trust to colleagues and students and to parents, it was at the level of ? slightly agree? in term of trust to manager. There was a meaningful difference in trust perceptions according to gender and age variables while there were no meaningful differences seniority, education level and branch variables.At research; it was suggested to organize some activities and in-service trainings in order to increase the trust perceptions of teachers towards the managers, the colleagues , the students and their parents.