Ortaöğretim öğrencileri için çok boyutlu okul iklimi algısı ölçeğinin geliştirilmesi
Development of multi-dimensional perception of school climate scale for secondary school students
- Tez No: 325981
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul İklimi, Örgüt İklimi, Okul Kültürü, School Climate, Organization Climate, School Culture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Türkiye'de yapılan okul iklimi araştırmaları daha çok öğretmen ve yönetici görüşü alınarak yapılmıştır. Okul ikliminden en çok etkilenen öğrenciler konusunda yapılan ara?tırmalar ise sınırlıdır. Bu çalışmaların da büyük bir çoğunluğu ilköğretim öğrencileriyle yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı ortaöğretim öğrencilerine yönelik yapılacak okul iklimini belirleme çalı?malarına katkı sağlamaktır.Çalı?ma evreni 2011?2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Tuzla ve Pendik ilçesinde bulunan ortaöğretim öğrencileridir. Örneklem bu evren içinden araştırmaya katılan 523 öğrencidir.Ölçeğin yapı ve ölçüm geçerliliği için birçok kabul görmü? faktörlenebilirlik ölçütleri kullanılarak 202 maddenin faktörlenebilirliği incelenmiştir. Korelasyon katsayılarının büyük çoğunluğunun 0.1 seviyelerinde, önemli kısmının eksi değerlere sahip olduğu görülmüştür ( = 0.084, SD= 0.034). Bu katsayı değerleri kabul edilebilir faktörlenebilirlik değerlerinin dı?arısında yer almaktadır. Kaiser-Meyer-Olkin örneklem yeterlilik ölçüm değeri 0.77 olarak bulunmuştur. Bu değer kabul edilebilir faktörlenebilirlik değerinin (0.6) üzerinde bir değerdir. Bartletts Sphericity testi istatistiksel olarak anlamlı sonuç vermiştir[2 (20301) = 39185,5 p < .01]. Anti imaj korelasyon değerleri .460 ile .894 arasında bulunmuştur. Faktörlenebilirlik ölçütü olarakher maddenin anti imaj korelasyonlarının .05 ten daha büyük olması gerektiği için halihazırdaki değerler gerekli ölçüt standartlarını kar?ılayamamı?tır. Komunalitilerinhepsi .3 den daha yüksektir(Min = 0.602, Max = 0.770). Bu durum tüm maddelerin hepsinin ortak varyansa sahip olduğunu göstermektedir.Faktörlenebilirlik analizlerinin sonuçlarının elde edilmesinden sonra açıklayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiş, hazırlanan mevcut 202 sorunun işlevsel olarak faktör yapısının belirlenmesi mümkün olmadığı görülmü?tür.Analizler sonucunda geçerlilik ve güvenirlilik için yapılan istatistik hesaplamaların kabul edilebilir bilimsel değerlerde çıkmadığından ortaöğretim öğrencileri içingeli?tirilmeye çalı?ılan çok boyutlu okul iklimi algısı ölçeği yeterli geçerlilik ve güvenirlik düzeyine sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Researches about school climate in Turkey were made according to the points of view that mainly belong to teachers and administrators. However the researches about school climate based upon the students which have a deep effect on them rather than the others are very limited and most of which are widely made in accordance with primary school students. That?s why it is intended to make positive contributions to the ones based upon secondary school students.The population of the research consists of the secondary school students of two boroughs of ?stanbul; Tuzla and Pendik in the academic year 2011-2012.The sampling group consists of 523 students.For the validity of the scale, structure and measurement, many accepted factorability criteria?s were used and therefore 202 items? factorability was examined. The vast majority of correlation coefficients were found as in 0.1 levels, and the important parts of it were found to be negative values ( = 0.084, SD= 0.034).It is realized that these coefficient values are out of the admissible factorability values. Kaiser-Meyer-Olkinmeasured value sampling adequacy was found to be 0.77. The value is over the admissible factorability value (0.6). Bartlett?s sphericity test has given significant results [2 (20301) = 39185,5 p < .01]. Anti image correlation values were figured out between .460 and .894. As a factorability criteria anti-image values of each item should be more than .05 that?s why the existing values have not fulfilled the required criteria standards All the communalities are over .3 (Min = 0.602, Max = 0.770). This shows that the variance of all the items all have in commonAfter getting the results of analysis of factorability, Exploratory Factor Analysis was performed, the current 202 issue?s were not possible to determine the factor structure of the functional.After the analyzes, the statistical calculations which were made for the validity and reliability of the values were realized scientifically unacceptable, therefore to develop a multi-dimensional perception of school climate scale for secondary school pupils do not have adequate levels of reliability and validity.