Interpretation des werkes Ingeborg Bachmanns 'Alina' aus der feministischen perspektive
Ingeborg Bachmann'ın 'Malina' adlı eserinin feminist açıdan yorumlanması
- Tez No: 326050
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KIZILER EMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminist Edebiyat Eleştirisi, Ingeborg Bachmann, Feminism, Feminist literary criticism, Ingeborg Bachmann
- Yıl: 2012
- Dil: Almanca
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın konusu feminist unsurlar taşıyan Ingeborg Bachmann'ın Malina adlı eserindeki feminist unsurlardır. Toplamda üç bölüme ayrılan bu çalışmanın ilk bölümünde Bachmann tarafından kaleme alınan tüm eserleri göz önünde tutularak bu eserlerde ön planda bulunan karakterler ve yazarın feminist akımın etkisi altındaki bakış açısını yansıtan konular ele alınmaktadır. Bütün bu eserlerin genel olarak incelenmesi sonucunda, yazarın diğer eserlerine benzer olarak Malina adlı romanını da feminist ideolojiden soyutlayarak oluşturmadığı sonucu anlaşılmaktadır. Ayrıca bu bölümde başka yazarların Bachmann'a dair görüşlerine de yer verilmektedir.Tezin ikinci bölümünde bir yandan Bachmann'ın eserlerine yansıyan feminist akıma ve edebiyat eleştirisinin kavramsal olarak tanımlanmasına yer verilirken, diğer yandan feminizmin tarihi ve bu tarih sürecinde ortaya çıkan dünya ve Alman edebiyatının feminist çizgiyi yansıtan eserleri ele alınmaktadır.Tezin son bölümü olan üçüncü bölümü, eserdeki karakterler arasındaki ikili ilişkileri derinden inceleyerek, esere entegre edilen motif ve sembolleri feminist bakış açısından yorumlamaya çalışarak ve son olarak eserde göze çarpan otobiyografik özellikleri tespit ederek Bachmann'ın Malina adlı eserinin feminist edebiyat eleştirisi bağlamında incelenmesine yönelmektedir.Bu çalışma ile Malina eserine yazar tarafından entegre edilen feminist unsurların ve feminist akıma ilişkin gizli motif ve sembollerin feminist açıdan yorumlanması ve esere yansıyan otobiyografik unsurların tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this work is components of feminism in the novel of Ingeborg Bachmann. The first chapter of this work, which consists of three chapters, ist about an analysis of the themes and characters in all of the works of Ingeborg Bachmann, created under the influence of the feminist ideology. As a result of this analysis, the work of Bachmann Malina is dependent upon feminism like her other works. Furthermore, this chapter deals with the rewievs of the other authors for Ingeborg Bachmann.The second chapter is devoted to a theoretical definition and history of the feminist theorie and the works of the German speaking author, reflecting the feminist ideology.The last chapter is geard to a interpretation of the novel Malina from a feminist perspective, by going into the relationship between charachters in the novel, interpreting motives and symbols in the work and focusing finally on the autobiographical connections between Ingeborg Bachmann and her work.This work intends to examine and to interpret the hidden motives and symbols in Malina from a feminist perspective and to bring the autobiographical connections between Malina? and Bachmann to light.