Kur'an-ı Kerim'de paylaşma
Sharing in Quran
- Tez No: 326068
- Danışmanlar: PROF. M.KEMAL ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Paylaşma, İnfak, Zekat, Sosyal Bütünleşme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
KUR'AN-I KERİM'DE PAYLAŞMAYüce Yaratıcının muhatabı olan insan, bu dünyaya onu imar ve inşa etme sorumluluğuyla gönderilmiştir. Bu sorumluluğun önemli bir kısmını ise toplumsal ahlaki bir düzenin kurulması teşkil etmektedir.Kur'an-ı Kerim,nüzül süreci boyunca toplumsal dayanışmanın ve yardımlaşmanın önündeki engelleri kaldırmayı emir, teşvik ve tavsiye ederek, onların yerine sosyal bütünleşmeyi ikame edecek prensipler getirmiştir. Allah Kur'an'da, insanların ellerindeki maddi imkanları muhtaç kesimlerle paylaşmalarını istemiştir. Aksini yapanları kınamış hatta tehdit etmiştir. Bu durum hem formel ibadetler, hem de ahlaki esaslarla ilişkilendirilerek sürekli gümdemde tutulmaya çalışılmıştır. Nmaz, oruç, infak, zekat, sadaka, kefaretler, ihsan, birr, hayr ve isar gibi terimlerin içeriği, hep bu amaca hizmet etmektedir.Yüce Allah Kur'an'da mülkün kendisine ait olduğunu ve onu insana emeneten verdiğini ifade eder. Allah, maddi nimetleri,insanlara ve diğer canlılara cömertçe verdiği gibi, insanlarında aynı ahlaki vasfa sahip olarak paylaşmalarını istemiştir. Kur'an'da bunun örnekleri çokça işlenmiş ve insana olumlu bir model sunulmuştur. Ayrıca olumsuz örnekler sunularak da, paylaşmamanın çirkinliğinin boyutu anlatılmıştır.Maddi paylaşımın anlamlı olabilmesi için, dini ve ahlaki anlamda,belirli şartlerı taşıması gerekir. Bunlar; paylaşırken Allah rızasını gözetmek, samimi olmak, hiçbir kimseden karşılık beklememek, gösteriş yapmamak vb. prensiplerdir.
Özet (Çeviri)
SHARING IN QURANHuman who is the object of Allah was sent to world with the responsibilities of improving and reconstructing it. The important part of this responsibility is constituted by constructing a social moral order.Along the course of it sending, Quran orders, promotes and suggests eleminating the bars in front of social assistance and solidarity. Instead of it,Quran suggests principles consist of a social integration. Allah want from people to share their richness with poor and dependant people. Allah criticizes and even threatens people who do its adverse. This situation is tried to be kept up to date by associating with both formal prayers and moral essences. The contents of the terms such as aid, zakat, charity, penance, bounty, goodness, benefaction and altruism serve all for this purpose.Almighty Allah expresses that all properties belong to him and he trusted them to people. As Allah shares all his properties with people, he wants from people to have the same characteristics. The samples of this in Quran are often given and a positive model is offered for people. However, the extent of the evilness of meanness is explained by giving negative samples.To perform a meaningful sharing, it needs some conditions in the course of religious and moral meaning. These are; principles of seeking Alla's sake, being sincere, never expecting it in return and showing off.Keyword: Quran, Sharing, Infak, Zakat, Social Soldarity