Kur'ân'da kardeşlik modelleri
Models of brotherhood in the Qur'an
- Tez No: 778927
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Kardeşlik, İnsan, Birlikte Yaşama, Ahlak, The Qur'an, Brotherhood, Human, Livinnig Together, Moral
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmamızda Kur'ân-ı Kerim'in Hz Peygamber'e indirilmesiyle tahakkuk eden kardeşlik ve Kur'ân-ı Kerim'de geçen kardeşlik modelleri, bunların oluşum süreci ve ilkeleri, bu kardeşliğin neticesinde olması gereken ahlaki değişimler üzerinde durulmuştur. Geniş bir perspektifle bakıldığında bütün insanlar Hz. Âdem'den gelmeleri itibariyle kardeştirler. Aynı milletten olma ve aynı toprağı paylaşmada ise ayrı bir kardeşlik tezahür etmektedir. Dar bir perspektifle bakıldığındaysa aynı anne ve babadan gelenler kardeş sayılmaktadır. Bu kardeşlik türlerinin yanında bir de İslamiyette büyük bir ehemmiyet taşıyan, Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle din ve iman kardeşliği mevcuttur. Her ne kadar kan ve soy bağı olmasa da din kardeşliği kardeşliğin sınırlarını çizmekle ebedi bir birliği teşkil etmiştir. Bunun neticesinde meydana gelen İslam medeniyeti ve toplum modelinin temelleri güçlendirilmiş bu medeniyette bulunan kişilerin birbirlerine karşı tam bir kardeşlik ile oluşan sevgi, güven ve sadakat duygularının geliştirilmesi Kur'an-ı Kerim'deki en önemli toplumsal amaçlarından olmuştur. İslam dini, kardeşlik hususunda insanlık tarihinde eşine rastlanmayan uygulamalarla toplumsal birliği tesis etmiştir. Bu bağlamda çok büyük medeniyetler kurmuş ve bütün dünyaya da örnek olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the fraternity that occurred with the revelation of the Qur'an to the Prophet and the models of brotherhood in the Qur'an, their formation process and principles, and the moral changes that should have occurred as a result of this brotherhood were emphasized. When we look at it from a broad perspective, we are all brothers as we came from Adam. A separate fraternity is manifested in sharing the same nation and land. When you look at it from a narrow perspective, those who come from the same mother and father are considered siblings. In addition to these, in the Qur'an, which is of great importance in our religion, the phrase“religion and faith brotherhood”is used. And as a result of this, the foundations of the Islamic civilization and society model were strengthened and the development of the feelings of love, trust and loyalty formed by full brotherhood among the people in this civilization has been one of the most important social goals of the Qur'an. The religion of Islam has established social unity with practices that are unprecedented in the history of humanity. In this context, he established great civilizations and set an example for the whole world.