Yeni bir kamu hizmeti sunma yöntemi olarak m-Devlet: Kamu yönetimi alanında uygulama alanları ve etkinliği
M-government as a new public service delivery method: Application areas and effectiveness
- Tez No: 326067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobil Devlet, m-Devlet, Kamu Hizmeti, Mobile Government, m-Government, Public Service
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerin sonucu olarak kamu yönetiminde ve kamu hizmeti sunumunda yeni anlayışlar ortaya çıkmıştır. e-Devlet anlayışı bunlardan birisidir. Fakat, e-Devlet uygulamasının dolduramadığı boşluklarda ise yeni bir kamu hizmeti sunma yöntemi olan m-Devlet kavramı ortaya çıkmıştır.Kamu hizmetinin mobil araçlarla vatandaşın bulunduğu yerde sunulması anlamına gelen m-Devlet, sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmemiş ülkelerde de uygulanabilen bir yöntemdir. Ayrıca günümüzde mobil araçlar kırsal veya kentsel alanlarda, yaşlı veya genç tüm insanlar tarafından kullanılabilmektedir. Hatta vatandaş mobil araç kullanamazsa bile devletin mobil araçlarla hizmeti vatandaşın bulunduğu yere götürmesi mümkündür. Bu yönleriyle m-Devlet bir anlamda e-Devlet'i tamamlayan veya ona katkı sağlayan bir yöntemdir. Bir anlamda ise ondan çok farklı, özgün ve birçok alanda kamu hizmeti sunumunda daha etkin olarak uygulanabilen bir yöntemdir. Tüm bunlara karşın m-Devlet uygulamalarının hangi alanlarda ve ne kadar etkili olduğu henüz tartışmalı bir konudur.Bu noktadan hareketle, çalışma, kablosuz iletişim alanındaki yeniliklerle birlikte kamu hizmetinde görülen değişim ve dönüşümün teknolojik ve yönetim boyutlarını kuramsal çerçevede değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, new insights have emerged as a result of developments in information and communication technologies in public administration and public service delivery. Concept of e-Government is one of them. However, the concept of m-Government, which is a new method of delivering public services has emerged the application of e-government in the deficiencies.m-Government, which means that the public service have presented at the location of citizen with mobile devices, is not only in developed countries, is a method that can be applied in underdeveloped countries. In addition, nowadays, mobile devices can be used by all old or young people in rural or urban areas. Even if the citizen can not use mobile devices, the state can take the service with mobile devices at the place where citizen. With these aspects, in a sense, m-Government is the method of completing or contributing e-Government. In a sense, it is very different, original and in many areas the delivery of public services is a method that can be applied more effectively. Despite all this, m-Government applications, to be effective which areas and how much, is still controversial.From hence, the study aims to evaluate along with innovations in the field of wireless communication, the technological and management aspects of the public service change and transformation in the theoretical framework.