Çağdaş depo tasarımı kırtasiye sektöründe bir uygulama
Modern warehouse design a practice in stationery sector
  1. Tez No: 326151
  2. Yazar: ÜMİT SÜER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, lojistik depo operasyonları, depo tasarımı, Supply chain management, logistics, warehouse operations, warehouse desing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüzde rekabet şirketler arasında değil bu şirketlerin içinde bulundukları tedarik zincirleri üzerinde yapılmaktadır. Tedarik zincirlerini en iyi şekilde kuranlar ve yönetenler pazara daha yakın, müşterinin isteklerini bilen ve hızlı şekilde cevap veren şirketler olacaklardır. İyi bir tedarik zinciri yönetimi sayesinde işletmeler trendlerin takibini daha iyi yapacaklar, müşteri isteklerine en uygun ürünü doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyattan sağlayarak rakiplerine karşı avantaj sağlayacaklardır.Bu çalışmada, depolama fonksiyonunun ve depo yönetiminin tedarik zincirinde ve lojistik süreçler kapsamında önemine bağlı olarak depo tasarımının gerekliliği vurgulanmakta ve depo tasarımına ilişkin süreçler anlatılmaktadır.Kırtasiye sektöründe yapılmış olan bu depo tasarımı çalışmasında, kırtasiye firmasının ürünleri talep tahmininin belirlenmesi, tedarik planının yapılması ile iş profili çıkartılmaya çalışılmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda temel depo kararları verilmeye çalışılmış, bu kararlar ile deponun yeri belirlenmiş, mülkiyet seçimi yapılmış, deponun niteliği ve ekipman kararları alınmış, deponun boyutları hesaplanmıştır. Depo tasarım aşamasında ise depo alanı hesaplanarak kapı sayısının hesaplaması yapılmıştır. Bir sonraki aşamada ise personel hesaplanması, ekipman hesaplanması yapılarak araç park alanı ve düzeni belirlemesi, zemin özellikleri belirlemesi, rampa özellikleri ve yönünün belirlenmiş ayrıca alınması gereken güvenlik önlemleri belirlemiştir. Daha sonra ise aydınlatma, havalandırman koşulları ve asma kat yeri ve burada bulunacak fonksiyonların belirlenmesi yapılmıştır. Son adım olarak kullanılacak bilgi teknolojilerinin belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Competition is not between the companies in today?s world, between the supply chains. The companies which set up and maintain their supply chains well will be the ones closest to the market, feel the customers? reguirements beter and responses these reguirements faster. Good supply chain management provides the companies to follow up the trens in the market beter, to supply the reguired product / service at the right place, at the right price and at the right time. All these will be and advantages against the competitors.The have to aim to integrate the diversification not only into their departmants but olsa into their supply chains.In this study of storage design in stationery sector, specifying estimation of demand of stationery?s products, preparing the provision planning and building up work profile were tried to be done. In line with all of these, storage decisions were tried to be made and the place of it was specified, property choice was done, qualification of the storage was took as a resolution and dimensions of the storage was calculated with all these decisions. During storage design, calculating the number of the doors was made by calculating the yard of the storage. In next stage, specifying parking area, its order, qualification of the ground and slope and their direction were made by calculating the number of crew and stuff. Later, specifying illumination, ventilation, mezzanine and the functions to be found there were done. As a last step, information Technologies to be used was decided.