Karbonmonoksit zehirlenmesi hastalarında oksidan/antioksidan ve oksidatif stres indeks seviyelerinin değerlendirilmesi
Oxidant/antioxidant and oxidative stress index levels in patients with carbon monoxide poisoning
- Tez No: 326281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT ZENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, oksidatif stres, total antioksidan status, total oksidan status, osidatif stres indeksi, Carbon monoxide poisoning, oxidative stres, total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETKARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ HASTALARINDA OKSİDAN/ANTİOKSİDAN VE OKSİDATİF STRES İNDEKS SEVİYELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİŞahin KARTALUzmanlık Tezi, Acil Tıp Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Suat ZENGİN2013, 43 sayfaKarbonmonoksit (CO) zehirlenmesi; zehirlenme olgularındaki mortalite ve morbidite nedenlerinden önemli bir sebebidir. Bu çalışmada CO zehirlenmesinin Total Oksidan Seviyesi (TOS), Total Antioksidan Seviyesi (TAS) ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) parametreleri üzerindeki etkilerini araştırarak, CO zehirlenmesinin patofizyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçladık.Prospektif olarak yürütülen bu çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine Şubat 2012-Mart 2012 tarihleri arasında başvuran ve CO zehirlenmesi tanısı alan 113 hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 163 kişi üzerinde yapıldı. Tüm hastaların başvuru anında, 90. ve 180. dakika COHb seviyesi ölçümü parmak ucundan sinyal yakalama CO-pulse oksimetre cihazı kullanılarak yapıldı. Ayrıca başvuru, 90 ve 180. dakika TAS ve TOS seviyeleri ölçümü için kan örnekleri alındı. Santrifüj edilerek plazmaları ayrılan kanlar çalışma zamanına kadar -80 °C' de saklandı. TAS ve TOS ölçümü tam otomatik kolorimetrik yöntem ile yapıldı. İstatistiksel değerlendirme için, Windows SPSS Ver. 18.0 (SPSS Inc, Chicago, Illinois, ABD) paket programı kullanıldı. Tüm karşılaştırmalarda p0,05). Hasta grubunda; başvuru anında, 90. Dakika ve 180. dakika COHb düzeyleri ile TAS, TOS ve OSİ arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon yoktu (p>0,05). Her iki gruptaki erkekler ve kadınlar için ortalama TAS, TOS, OSİ düzeyleri arasındaki farklılık (p>0.05) istatistiksel olarak anlamlı değildi. Hastaların ilk başvuru anındaki TOS ve OSİ düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksekti (p0.001 tümü için) ve bu yükseklik istatistiksel olarak anlamlıydı. Hasta grubunun başvuru anındaki TAS seviyeleri ile kontrol grubunun TAS seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p>0.05). Hasta grubunda 90. dakikada ölçülen TOS ve OSİ düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksekti ve bu yükseklik istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.001 tümü için). Hasta grubunda 180. dakika TAS, TOS ve OSİ değerleri kontrol grubuna yakındı ve arasında istatistiksel anlamlı bir fark yoktu (p>0.05).Oksidatif stres CO zehirlenmesi patofizyolojisinde rol oynar. Bu nedenle, TOS ve OSI düzeyleri CO zehirlenmesi şiddeti ve prognozu değerlendirmek için erken biyokimyasal belirteçler olabilir.
Özet (Çeviri)
Among patients with intoxication, carbon monoxide (CO) poisoning constitutes one of the major causes of mortality and morbidity. In this study, by investigating the effects of total oxidant levels (TOS), total antioxidant levels (TAS), and oxidative stress index (OSI) parameters in CO intoxication cases, we aimed to obtain more information about the pathophysiology of CO poisoning. This prospective study was conducted at the Gaziantep University Medical Faculty Hospital Emergency Department between February 2012 and March 2012. During this time, 113 patients were admitted with a diagnosis of CO poisoning; 50 healthy patients were included as a control group for a total of 163 patients. Levels of carboxyhemoglobin (COHb) were measured for all of the patients during admission and at 90 and 180 minutes after admission with the use of a fingertip signal capture COpulse oximeter. In addition, blood samples were taken during admission and at 90 and 180 minutes after admission to measure levels of TAS and TOS. Blood samples were centrifuged, and the separated plasma was preserved at -80°C until the run time. TAS and TOS measurements were performed with a fully automated colorimetric method. For statistical analysis, the SPSS Windows 18.0 (SPSS Inc, Chicago, Illinois, USA) software package was used. For all comparisons, p < 0.05 was considered significant. The average application time spent in the emergency department for patients with CO poisoning was 31.70 ± 12.46 minutes. There were no significant statistical correlations found (p > 0.05) between TAS, TOS, OSI levels, and age in either the patient group or the control group. In the patient group, there was no significant correlation (p > 0.05) between the COHb levels and the TAS, TOS, and OSI levels taken at admission and at 90 and 180 minutes after admission. The average differences in TAS, TOS, and OSI levels between men and women were not statistically significant (p > 0.05). TOS and OSI levels at the time of initial presentation were higher in the patient group as compared with the control group; this elevation was statistically significant (p < 0.001 for all patients). The TAS levels at admission of the patient group and the control group did not show any differences that were statistically significant (p > 0.05). The levels of TOS and OSI that were measured 90 minutes after admission were higher and statistically significant (p < 0.001 for all patients) in the patient group as compared with the control group. The TAS, TOS, and OSI levels of the patient group that were measured 180 minutes after admission were close to the levels of the control group for the same point in time and were not statistically significant (p > 0.05). Oxidative stress plays a role in the pathophysiology of CO poisoning. For this reason, TOS and OSI levels may be used as early biochemical markers for the evaluation of the severity and prognosis of CO poisoning.