Kawasaki hastalığı tanılı hastalarda klinik, laboratuvar özelliklerin retrospektif bir çalışma ile değerlendirilmesi
Assessment of clinical and laboratory features i?n patients with kawasaki disease by retrospective study
  1. Tez No: 326286
  2. Yazar: ZEHRA KILINÇLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYGÜN DİNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, ekokardiyografi, koroner arter dilatasyonu, Kawasaki disease, echocardiography, coronary artery dilatation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Kawasaki hastalığı özellikle beş yaşın altında sık görülen, akut sistemik bir vaskülittir. Ateşle birlikte, döküntü, konjunktivit, dudaklarda ve oral mukozada eritem, ekstremitelerde endüratif ödem, eritem ve servikal lenfadenopati ile karakterizedir. Koroner arter tutulumu en önemli prognostik faktördür.Bu çalışma ile son 5 yılda İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı'nda Kawasaki hastalığı tanısı alan olguların klinik, laboratuvar ve ekokardiyografik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 2005-2010 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı'nda Kawasaki hastalığı tanısı alan ve tedavi edilen 36 hastanın klinik, laboratuar özellikleri, tedavi ve izlem sonuçları geriye dönük olarak değerlendirildi.Bulgular: Hastaların 14'ü kız (%38.9), 22'si erkek (%61.1) olup E/K oranı 1.57 idi. Tanı esnasında ortalama yaş 2.81±1.91 yıl (6 ay-7 yaş) olarak saptandı. Hastaların 30'u (% 83,3) tanı sırasında beş yaşın altındaydı. Hastalarımızın tanı esnasında ortalama hastalık süresi 9±3,02 (6-15 gün) gün idi. 22 (%61.1) hasta akut dönem olan ilk 10 günde, 14 (%38.9) hasta subakut dönem olan 10. günden sonra tanı aldı. Ateşten sonra en sık saptanan bulgu oral mukoza-dudak değişikliği (%86.1) ve konjunktival injeksiyon (%72.2) idi. Hastaların tamamına IVIG ve asetil salisilik asit verilmişti. Başvuru ve izlemde yapılan ekokardiyografiyle, 14 olguda (%38.9), akut dönemde koroner arterde genişleme ya da anevrizma saptandı. Hastalarımızın hiçbirisinde miyokard enfarktüsü ve ölüm gelişmedi.Sonuç: Kawasaki hastalığının iyi tanınması, hastaların erken tanı alıp, tedavi edilmesini sağlayarak ciddi kardiyovasküler komplikasyonların gelişmesini engelleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Kawasaki disease is an acute systemic vasculitis affecting predominantly children below five years of age. Kawasaki disease is characterized by fever, rash, conjunctivitis, erythema of oral mucosa, changes in extremites, and cervical lymphadenopathy. Coronary artery involvement is the most important prognostic factor.The aim of this study is to evaluate the clinical, laboratory, and echocardiographic characteristics of children with Kawasaki disease who were diagnosed and treated in the Division of Pediatric Cardiology, Istanbul Medical FacultyMaterial and Method: The clinical and laboratory findings of thirty-six patients diagnosed and treated in the İstanbul University Pediatric Cardiology Department between 2005-2010 were evaluated retrospectively.Results: The male to female ratio was 1.57:1. The mean age of patients were 2.81±1.9 years( range: 6 months -7 years). Thirty patients (%83.3) were under 5 years of age. The duration of illness at admission was mean 9±3.02 days (median:10.1 days; range: 6-15 days).22 (61.1%) patients were diagnosed at the acute stage, and 14 (38.9%) were diagnosed at the sub-acute stage. The most frequent findings other than fever were oral mucosal changes (86.1%) and conjunctivitis (72.2%). Intravenous gamma globulin and acetylsalicylic acid were administered to all patients. The echocardiogram, which was done at admission or follow-up, showed coronary artery dilatation or aneurysm formation in 14 cases (38.9). None of our patients had myocardial infarction and died.Conclusion: A heightened awareness of Kawasaki disease can prevent the development of serious cardiovascular complications by facilitating early diagnosis and treatment.