Bir çocuk enfeksiyon kliniği'nde 2016 yılında nedeni bilinmeyen ateş, uzamış ateş ve akut odağı olmayan ateş nedeniyle yatan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients due to fever with unexplained fever, prolonged fever and acute fever without source in a child infection clinic in 2016
  1. Tez No: 508422
  2. Yazar: GÜLDENİZ ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE GÖNÜL TANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, nedeni bilinmeyen ateş, uzamış ateş, akut odağı olmayan ateş, çocuk, enfeksiyon, Fever, fever of unknown origin, prolonged fever, fever without source, children, infection
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Nedeni bilinmeyen ateş, uzamış ateş ve akut odağı olmayan ateş nedeniyle hastaneye yatış gerektiren hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri ve ulaşılan son tanılarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Hastalar ve Yöntem: 2016 yılında Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Kliniği'nde 01.01.2016 –01.01.2017 tarihleri arasında nedeni bilinmeyen ateş, akut odağı olmayan ateş ve uzamış ateş nedeniyle yatan 121 hastanın verileri arşiv/dosya kayıtlarından retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşları, geliş semptomları, hematolojik tetkik sonuçları, eritrosit sedimentasyon hızı, serum C-reaktif protein, kan, idrar ve dışkı kültürü, akciğer grafisi, tomografi gibi tetkikleri incelendi. Bulgular: Yüzyirmibir hastanın sekizinin (% 6.6) ön tanısı nedeni bilinmeyen ateş, 13'ünün (% 10.7) akut odağı olmayan ateş, 100'ünün (% 82.6) uzamış ateşti. Çalışma grubunun tümünde hastaların 63'ü (% 52) erkek, 58'i (% 48) kız, erkek/kız oranı 1.08 idi. Hastaların dokuzunun (% 7.4) yaşı 0-3 ay arasında, 57'sinin (% 47.1) yaşı 3-36 ay, 52'sinin (% 43) yaşı 3 yaş-12 yaş arasında, üçünün (% 2.5) yaşı 12 yaş üzerindeydi. Ortalama yaş 43.74 ± 39.58 ay; ortanca yaş 32 ay (1-184 ay) olarak bulundu. 121 hastanın 110' una (% 90.9) tanı konuldu. 89 (% 73.5) hasta enfeksiyon hastalığı, 20 (% 16.5) hasta kollajen vasküler hastalık/ periyodik ateş sendromu, bir (% 0.8) hasta immünolojik hastalık tanısı aldı. Hastaların ortalama ateş süresi 8.76 ± 9.04 gün; ortanca ateş süresi 6 gün (1-65 gün) olarak bulundu. 22 (% 18.1) hastanın tek şikayeti ateşti. Ateşten sonra en sık semptom olarak öksürük ve burun akıntısı 67 (%55.4) hastada saptandı. En sık bulgu tonsillerde hiperemi 86 (% 71.1) hastada saptandı. En sık saptanan enfeksiyöz sebep enfeksiyöz mononükleoz; kollajen vasküler hastalık/ periyodik ateş sendromu tanısı alan 20 hastanın 11'i (% 9.1) Kawasaki hastalığı idi. Sonuçlar: Neden bilinmeyen ateş, uzamış ateş ve akut odağı olmayan ateşli hastaların değerlendirilmesinde enfeksiyöz mononükleoz ve Kawasaki hastalığının akılda tutulması gerektiği düşünülmüştür. Çalışmamızda hastaların çoğunun, uzamış ateşli hastalar olması, güncel pratikte bu durumun karşımıza sık olarak çıktığını düşündürmüştür. Trombosit sayısı ve eritrosit sedimentasyon hızı, kollajen doku hastalığı ve periyodik ateş sendromlarında diğer etiyolojik nedenlerden daha yüksek bulunmuştur. Ateşli hastanın değerlendirilmesinde aşamalı bir protokolün sistematik hasta yaklaşımına yardımcı olduğu, gereksiz test uygulamalarını azaltabileceği ve hastaların erken tanı ve tedavileri için yardımcı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to determine the demographic, clinical and laboratory characteristics and the ultimate diagnosis of patients who require hospitalization due to unexplained fever, acute fever without source and prolonged fever. Patients and methods: In the year 2016, Ankara Dr. Sami Ulus Obstetrics and Gynecology Child Health and Diseases Training and Research Hospital Pediatric Infection Clinic retrospectively examined the records of 121 patients who were hospitalized due to fever of unknown origin, acute fever without source and prolonged fever between 01.01.2016 - 01.01.2017. Patients' ages, symptoms of admission, hematological examination results, erythrocyte sedimentation rate, serum C-reactive protein, blood, urine and stool culture, chest X-ray and tomography were examined. Results: Eight patients (% 6.6) had fever of unknown origin, 13 (% 10.7) had acute fever without source and 100 (% 82.6) had prolonged fever. In the study group, 63 (% 52) of the patients were male, 58 (% 48) were female, and male / female ratio was 1.08. Nine of the patients (% 7.4) were between 0 and 3 months of age, 57 (% 47.1) were between 3 and 36 months of age, 52 of them were between 3 and 12 years of age, three of them over 12 years of age. The mean age was 43.74 ± 39.58 months; median age was 32 months (1-184 months). 110 of 121 patients (% 90.9) were diagnosed. 89 (% 73.5) patients received infectious disease, 20 (% 16.5) patients received collagen vascular disease / periodic fever syndrome and one (% 0.8) patient was immunologically diagnosed. Mean duration of fever was 8.76 ± 9.04 days; the median duration of fever was 6 days (1-65 days). 22 (% 18.1) patients had only one complaint. The most frequent symptom after fever was cough and nasal discharge 67 (% 55.4) patients. The most common finding was hyperemia in the tonsils in 86 patients (% 71.1). The most common infectious cause is infectious mononucleosis; 11 (% 9.1) of 20 patients who were diagnosed with collagen vascular disease / periodic fever syndrome were Kawasaki disease. Conclusion: It was thought that infectious mononucleosis and Kawasaki's disease should be kept in mind when evaluating febrile patients with fever of unknown origin, prolonged fever and fever without source. The majority of our patients in our study were prolonged febrile patients, suggesting that this is often the case in contemporary practice. Platelet count and erythrocyte sedimentation rate were found to be higher in collagen tissue disease and periodic fever syndromes than other etiologic causes. It is thought that a phased protocol in the evaluation of a febrile patient can help systematic patient approach, reduce unnecessary testing, and help patients with early diagnosis and treatment.