Adölesan gebelerin gebelik, doğum ve anneliğe uyumları ve etki eden faktörler
The factors affecting adaptation of pregnancy, labour and motherhood in adolescent pregnant women
  1. Tez No: 326342
  2. Yazar: SİMGE EVRENOL ÖÇAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Adölesan Gebe, Uyum
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ADÖLESAN GEBELERİN GEBELİK, DOĞUM VE ANNELİĞE UYUMLARI VE ETKİ EDEN FAKTÖRLERBu araştırma adölesan gebelerin gebelik, doğum ve anneliğe uyumlarını ve adölesan gebelerin sosyo-demografik özellikleri ile gebelik ve doğumla ilgili özelliklerinin gebelik, doğum ve anneliğe uyumlarına etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır.Araştırma, İzmir Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi gebe polikliniğinde 1 Mart 2011- 30 Eylül 2011 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini İzmir Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi gebe polikliniğine başvuran 19 yaş altı, 25 hafta ve üstündeki adölesan gebeler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise; evreni bilinmeyen örneklem yöntemiyle hesaplanmış ve çalışmanın yapıldığı süre içinde kontrole gelen, çalışma kriterlerine uyan, çalışmaya katılmayı kabul eden 92 adölesan gebe oluşturmuştur.Araştırmaya katılan adölesan gebelerin sosyo-demografik özellikleri, doğurganlık özellikleri ve gebelik ve anneliğe uyum durumları ile ilgili veriler Gebe Tanıtım Formu kullanılarak elde edilmiş ve gebelere Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ) uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen verilerin analizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde, Kruskal-Wallis varyans analizi, Mann Whitney U testi ve Korelasyon Analizi kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesi ile elde edilen sonuçlar şöyledir: araştırma kapsamına alınan adölesan gebelerin Prenatal Kendinin Değerlendirme Ölçeği puan ortalamaları 152.93 28.784 olarak saptanmıştır. Düşük puanların gebeliğe uyumun yüksek olduğunu gösterdiği ölçekte, adölesan gebelerin gebeliğe uyumlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Tüm ölçek maddeleri için Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.913 olarak bulunmuştur. Adölesan gebelerin gebelik haftaları ile eşi ile ilişkisinin durumu alt ölçeği arasında zayıf ve negatif yönde bir ilişki saptanmıştır(r=-0.215 p=0.039). Gebelik haftası arttıkça adölesan gebenin eşi ile ilişkisinin durumu puan ortalaması azalmaktadır. Adölesan gebelerin anne olacaklarını ilk duydukları andaki hisleri, bilgi alma durumları, gebelik ve doğumla ilgili kaygı durumları, doğum sonrası destek olacak kişilerin varlığı ile PKDÖ puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı saptanmıştır. Adölesan gebelerin kendilerini tanımlama durumları ile alt ölçekler Kendi ve bebeğinin sağlığı ile ilgili düşünceleri, Gebeliğin kabulü, Annelik rolünün kabulü ve Doğuma hazır oluş arasındaki fark anlamlı bulunmuştur.Bu bilgiler ışığında; farklı trimestirlerdeki adölesan gebelerle ayrı bir çalışma yapılarak elde edilecek sonuçların araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılması, adölesan gebelerin gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemle ilgili bilgi ve destek alabilecekleri farklı kaynaklara yönlendirilmesi ve bu kaynaklara ulaşılabilirliğin ve kaynakları kullanılabilirliğin sağlanması, sağlık profesyonellerinin öncülüğünde adölesan gebelerin bilgilendirilmesi amacıyla eğitim programlarının oluşturulması ve bu programların yaygınlaştırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
THE FACTORS AFFECTING ADAPTATION OF PREGNANCY, LABOUR AND MOTHERHOOD IN ADOLESCENT PREGNANT WOMENThis research is a descriptive study which was conducted to evaluate the adaptation of pregnancy, labor and motherhood in adolescent pregnancy and to determine the factors that affecting pregnancy, labor and motherhood among adolescent pregnant women.Research was carried out in Pregnant Policlinics of Ministry of Health Dr. Ekrem Hayri Üstündag Obstetric and Gynecology Hospital between dates of 1 st March 2011-30 th September 2011. The scope of this research was adolescent pregnant women who are under 19 years and over 25 weeks pregnancy and referred to Pregnant Policlinics of Department of Health Dr. Ekrem Hayri Üstündag Gynecology Hospital. The sample was determined by unknown universe in this study and 92 pregnant adolescent women has established who was coming for control within the period from the research, within the study criteria and agreed to participate in the study.The socio-economic and fertility properties of the adolescent pregnant who participated to the research and pregnancy and motherhood in relation to the compliance status of pregnant women were obtained by using