Beden eğitimi derslerinde uygulanan bireysel rekabetçi ve işbirlikli hedef yönelimlerinin ilköğretim 2.kademesinde okuyan öğrencilerin beden eğitimi derslerine yönelik tutumlarına etkisi
Effects of individual competitive and cooperative target orientations applied in physical education and sports lessons on 2nd level elementary school students attitude towards physical education and sport lessons
  1. Tez No: 326345
  2. Yazar: BEGÜM ÜRESİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH BALYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi dersi, yönelim, tutum, Physical education lesson, orientation, attitude
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: İlköğretim 2. kademede okuyan öğrencilerin beden eğitimi derslerinin planlamasında kullanılan hedef yönelimlerinden, bireysel ve işbirlikli hedef yönelimlerinin öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik tutumlarına etkilerinin belirlenmesidir.Yöntem: Çalışmanın örneklem grubu 7. sınıflarda okuyan 47 ilköğretim 2. Kademe öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliştirilen Beden Eğitimi ve Spor Dersi Tutum Ölçeği Spora Yönelim Ölçeği kullanılmıştır. Kullanılacak envanter, çalışma öncesi ve sonrası olmak üzere ön test ve son test şeklinde uygulanmıştır. Ön test uygulandıktan sonra 6 hafta boyunca beden eğitimi dersleri işlenmiştir. İki gruba ayrılan öğrencilerin; birinci grubunda (n = 24) rekabetçi hedef yönelimi ile beden eğitimi dersi işlenirken, ikinci grupta (n = 23) işbirlikli hedef yönelimi ile dersler yapılmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U test ve Wilcoxon eşleştirilmiş iki örneklem testi kullanılmıştır.Bulgular: Rekabetçi hedef yönelimi uygulaması yapan grubun ilk test ortalaması ile işbirlikli hedef yönelimi uygulaması yapan grubun ilk testi arasında fark olup olmadığı incelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Uygulamalar sonrasında iki grup için elde edilen puan ortalamalarında da fark olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında, rekabetçi hedef yönelimi uygulaması yapan grubun ilk testi ve son testileri ve işbirlikli hedef yönelimi uygulaması yapan grubun ilk ve son testleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı gözlenmiştir.Sonuç: İki farklı hedef yönelimi ile gerçekleştirilen derslerin, öğrencilerin beden eğitimi derslerine yönelik tutumlarını etkilemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Effects of individual competitive and cooperative target orientations applied in physical education and sports lessons on 2nd level elementary school students attitude towards physical education and sport lessonsPurpose: Aim of this project is to determine the effects of individual and cooperative target orientation which are two of orientations used for planning physical education classes for 2nd level elementary school students, on students attitude towards physical education and sport class.Method: 47 (7th grade) students participated in this study. Attitude Toward Physical Education and Sport Lesson scale was used.. Quastionaire was applied as pre-test and post-test. During the period of six weeks between pre-test and post-test physical education classes are organized. Sample group was divided into 2 groups. While physical education class with competitive target orientation was held in first group(n = 24), physical education class with cooperative target orientation was held in second group (n = 23). Mann-Whitney U Test and Wilcoxon analyses were used.Results: There is no significant differences between the groups in pre-test and post-test.Conclusion: Physical education classes organized with the methods of competitive target orientation and cooperative target orientation do not affect students attitudes towards physical education and sports lessons..