Kanser hastalarında tedaviye yönelik karar verme sürecinde desteğin önemi
The importance of medical support during the decision making process in the treatment of cancer patients
  1. Tez No: 326421
  2. Yazar: DİLEK BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ELBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Karar verme, sosyal destek, kanser, Depresyon, Decision making, social support, cancer, depression
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yüksek Lisans Tezi, Psikiyatri Anabilim DalıTez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayriye ELBİMart 2012, 125 sayfaYeni tanı almış bireylerde tedavi kararını vermek en önemli olaylardan biridir. Hastalıkları ve tedavi seçenekleri konusunda bilgilendirilmeleri, karara katılımları hastalığa ve tedaviye uyumları, durumu anlayıp kontrol altında tutabilmeleri ve kendilerini güvende hissetmeleri açısından önemlidir.Araştırmanın amacı; kanser hastalarının tedavi kararlarına katılım düzeylerini saptamak, sosyodemografik faktörlerin katılıma etkisine bakmak, hastaların tedavileri ile bilgi gereksinimlerini, ruhsal durumları, sosyal destek algıları ve karar verme süreçleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek. Araştırmanın örneklemi 50 yeni tanı almış kanser hastasından oluşmuştur. Önce yapılandırılmış görüşme yapılmış, daha sonra sırayla Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği uygulanmıştır.Bu çalışmada sosyodemografik özelliklerle hastaların tedavilerine karar verme tercihleri arasında ilişki bulunmamıştır. Yaşlı hastalar ile genç hastalar arasında tedavi kararını vermede benzer sonuçlar çıkmıştır. Hastaların %90'sı tedavi kararına katılmıştır, %64'ünde kararı doktor, aile ve kendisi birlikte vermiştir. Eğitim düzeyinin artması ile tedavi kararına katılım arasında, ekonomik durumun iyi olması ile tedavi kararlarına katılım arasında anlamlı bir ilişki bulunulamamıştır.Hastaların bilgi kaynağı olarak doktoru seçtiği görülmüştür. Doktor tarafından tedavi seçeneği ile ilgili bilgi verilen hastaların uygulanacak tedaviye ilişkin bilgisi olduğu ve tedavi kararlarının sorulduğu görülmüştür. Hastaların genel kanaati verilen bilginin yeterli olduğu, kendilerine uygulanan tedaviyi bildikleri, doktorlarına rahat soru sorabildikleri yönündedir.Çalışmamızda tedavi seçenekleri konusunda bilgisi olan hastaların anksiyete ve depresyon düzeyleri, bilgisi olmayan hastaların anksiyete ve depresyon düzeylerinden farklı bulunmamıştır. Hastaların anksiyete ve depresyon puanları düşüktür. Sosyal destek puanları lise mezunlarında daha yüksektir. Hastaların anksiyete ve depresyon puanları ile sosyal destek toplam puanları arasında korelasyon saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
MastersThesis in Department of PsychiatrySupervisor: Prof.Dr. Hayriye ELBİMarch 2012, 125 PageIt is very crucial to make the final decision of treatment in new cancer cases diagnosed patients. Cancer and related illnesses may cause impaired quality of life in the patients in a great deal.It is influential to interpret the treatment analyses with numeric data during the treatment process.On the other hand, it is very substantial to inform them in terms of the fact that it effects their emotions and attitudes positively; makes them recognize their medical condition and bring it under control; help them face their fears; helps them handle their medical condition and feel themselves secure.The aim of this research is to determine the level of the attendance of the cancer patients in the decision making process; to examine the sociodemographic attributes related to the attendance of the patients; to assess information needs of the cancer patients in and during the treatment. The sample of the research consists of 50 new cancer case diagnosed patients. Firstly, structured interview has been applied and then Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Hospital Anxiety and Depression Scale and Contradictory Decision Scale have been implemented, respectively.It is identified that socioeconomic positions of new cancer case diagnosed patients do not effect the decision making process. There has been no difference detected while evaluating relation between the age and the decision making of the patients.90 percent of the patients attended the decision making process and 64 percent made their decision together with their Doctors families and themselves.There have been similar results in the attendance of decision making process of both the old and the young patients.The patients accepted their Doctors as the main source of knowledge. They declare that they have been informed about the alternatives of treatment and can easily ask questions about their treatment procedure.There has not been any meaningful connection between the level of education and the attendance to the treatment process..Also no connection between the economic welfare and the attendance to the decision making process has been found. There does not exist a considerable difference between anxiety and depression levels of the patients having information about the treatment options and the others. There does not any correlation between anxiety and depression levels and social support issue.