Fruktozla metabolik sendrom oluşturulmuş ratlarda serum ve gonadal ghrelin, obestatin ve nesfatin-1 ekspresyonlarının incelenmesi
Investigation of serum and gonadal ghrelin, obestatin, nesfatin-1 expression in rats with fructose-induced metabolic syndrome
- Tez No: 326459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, ghrelin, obestatin, nesfatin-1, infertilite, Metabolic syndrome, ghrelin, obestatin, nesfatin-1, infertility
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETMetabolik sendrom (MetS) mekanizması tam olarak bilinmeyen; obezite, insülin direnci, proinflamatuar durum ve hormonlar ile bağlantısı olan komplike bir hastalıktır. Dolayısıyla çalışmada amaçlarımız; MetS oluşturulmuş sıçanların üreme sistemi dokularında ghrelin, obestatin (OBS) ve nesfatin-1 (NES) ekspresyonlarının nasıl değiştiğini, serum değerleriyle aralarında bir ilişkinin olup olmadığını, ayrıca infertiliteyle ilişkili diğer hormonlarla da bağlantılarının olup olmadığını ortaya koymaktır. Çalışma; Sprague Dawley türü her iki cinsi içeren sıçanlardan gerçekleştirildi. MetS grubu sıçanlar (standart sıçan yemi + içme sularına %10 fruktoz) 12 hafta ad libitum beslendi. Kontrol sıçanları; deney süresince ad libitum standart sıçan yemiyle beslendi. Biyokimyasal parametreler Konelab-60 otoanalizör; infertilite hormonları Immulite-2000'le ölçüldü. Serum, doku ghrelin, OBS ve NES ELISA yöntemiyle ölçülürken, üreme sistemi dokularının peptid hormonlarının immünoreaktivitesi ABC yöntemiyle ölçüldü. MetS gruplarında açlık serum insülin, glukoz, ALT, GGT, trigliserid, LDL-K, total kolesterol düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek iken; HDL-K miktarlarının anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir. İnfertilite hormon değerlerindeki değişimler istatistiksel olarak anlamlı değildi. MetS'li sıçanların serum NES değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmıştı. Serum OBS ve ghrelin değerlerinde düşüş gözlendi, fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi. MetS'li hayvanların üreme organlarının dokularında ghrelin miktarlarında da azalma tespit edilirken, NES'in aynı dokularda ekspresyonunu artmıştı. OBS'de de; seminal bez hariç azalma tespit edildi. Hormonların üreme sistemi dokularındaki ekspresyonu, immünoreaktvite şiddeti de doku hormon miktarlarıyla paralellik göstermekteydi. Yukarıdaki sonuçlara göre; MetS'le meydana gelen değişimler, üreme sistemlerini olumsuz etkilediğinden, değişen hormonların normal fizyolojik sınırlara çekilmesinin önemli olduğu, sonuçların üreme biyokimyasına ışık tutacağı görülmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF SERUM AND GONADAL GHRELIN, OBESTATIN, NESFATIN-1 EXPRESSION IN RATS WITH FRUCTOSE-INDUCED METABOLIC SYNDROMEMetabolic syndrome (MetS) is a complicated disease. The exact mechanism is not known, but has been associated with obesity, insulin resistance, proinflammatory status and hormonal level. The objective of this study is to show how ghrelin, obestatin (OBS) and nesfatin-1 (NES) expressions change in the reproductive system tissues of rats. Whether their expressions are correlated with serum values and whether they are connected to other hormones associated with infertility. The study included four groups of Sprague Dawley rats, male and female ? controls and male and female ? MetS groups. The rats in the MetS group were fed ad libitum (with standard rat pellets and a 10% fructose solution in their drinking water) for 12 weeks. The control rats were fed ad libitum with standard rat pellets over the same week period. Biochemical parameters were measured using Konelab-60 equipment and infertility hormones in Immunlight-2000. Serum and tissue ghrelin, OBS and NES values were determined by the ELISA method and the immunoreactivity of the peptide hormones of reproductive system tissues were quantified by the ABC method. Açlık serum insulin, glucose, ALT, GGT, triglyceride, LDL-C, and total cholesterol (TC) levels were found statistically significantly higher and the HDL-C amount was found significantly lower in the MetS groups. Changes in the infertility hormone values were not statistically significant. NES amounts in the serum of the rats with MetS were observed to increase significantly in comparison to those in the control group. Serum OBS and ghrelin levels were lower, but the decrease did not have a statistical significance.Amounts of ghrelin in the reproductive organ tissues of the animals with MetS were found to have decreased, while NES expression in the same tissues increased. Obestatin was also found to have decreased, but not in the seminal glands. Expression of the hormones in the reproductive tissues and the intensity of immunoreactivity were parallel to tissue hormone quantities. According to these results, it is seen that as changes brought about by MetS have a negative impact on reproductive systems, it is important to restore the altered hormones to the normal physiological limits and these results will provide insights into reproductive biochemistry.