Gemifloksasinin Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae)'nın bazı biyolojik özellikleri ve biyokimyasal parametrelerine etkisi
The effect of gemifloxacin on some biological traits and biochemical parameters of Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae)
  1. Tez No: 326470
  2. Yazar: PINAR HIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BÜYÜKGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gemifloksasin, ya?ama, orta bağırsak, Malondialdehid, protein karbonil, Glutatyon S-transferaz, Galleria mellonella, Gemifloxacin, survivorship, midgut, Malondialdehyde, protein carbonyl, Glutathione S-transferase, Galleria mellonella
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Denenen en yüksek gemifloksasin konsantrasyonu 7. evreye, pup ve ergin evrelerine ula?mak için gereken süreyi önemli derecede uzatmı?tır. Larvaların ergin evreye ula?ma süreleri kontrol grubuna göre bu besinde ortalama 7 gün gecikmi?tir. Antibiyotiğin en yüksek miktarı (% 1,0) kontrole göre orta bağırsak MDA miktarını yakla?ık 3 katı oranında önemli derecede yükseltmi?tir. Bu antibiyotik tüm konsantrasyonlarda orta bağırsak protein karbonil miktarını artırmı?tır. Gemifloksasinin % 1,0?lik konsantrasyonu orta bağırsak GST aktivitesini 2,13?den 4,78 mol/mg protein/dk?ya önemli derecede artırmı?tır. Gemifloksasin yumurta verimini de önemli derecede dü?ürmü?tür. Kontrol besini ile yeti?tirilen di?iler günde 134,46 yumurta bıraktıkları halde gemifloksasinin yüksek miktarları yumurta sayısını sırasıyla 26,75 and 53,5?e dü?ürmü?tür. Böceğin orta bağırsak oksidatif tepkisi ve detoksifikasyon kapasitesi gemifloksasin konsantrasyonlarına bağımlı bir ?ekilde deği?mi?tir. Bu oksidatif deği?imler en azından böceğin larvalarının biyolojik özelliğindeki olumsuz etkilerden sorumlu olabilir.
Özet (Çeviri)
On this diet, the developmen of larvae to adult stage was delayed by a 7 days relative to control larvae. The highest concentration of gemifloxacin (1.0%) significantly increased midgut MDA content by 3-fold. This antibiotic at all tested concentrations increased midgut PCO content. Gemifloxacin at 1.0% significantly increased midgut GST activity from 2.13 to 4.78 mol/mg protein/min respectively. Gemifloxacin also significantly decreased egg number. The females reared from control diet produced 134.46 per day, whereas high concentrations of gemifloxacin decreased the egg number to 26.75 and 53.5. Oxidative response and detoxification capacity of midgut vary with the antibiotic concentrations. The negative effects of antibiotic on biological traits of the insect, might be a result of these oxidative alterations in midgut and hemolymph.