Gemifloksasinin iki boyutlu sıvı kromatografisi ile biyolojik sıvılarda analizi
Two dimentional liquid chromatographic analysis of gemifloxacine in biological fluids
  1. Tez No: 366006
  2. Yazar: CEM ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OLCAY SAĞIRLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Gemifloksasin, İki Boyutlu Sıvı Kromotografisi, Biyolojik sıvı, Validasyon, Farmakokinetik çalışma, Gemifloxacine, Two Dimentional Liquid Chromatography, Biological Fluid, Validation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Onal C. (2014). Gemifloksasinin İki Boyutlu Sıvı Kromatografisi İle Biyolojik Sıvılarda Analizi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Analitik Kimya Anabilim Dalı. Doktora Tezi. İstanbul. Bu tez çalışmasında, gemifloksasinin serum örneklerinde analizi için oldukça seçici ve yeni bir iki boyutlu yüksek performanslı sıvı kromatografisi (2D-HPLC) yöntemi geliştirilmiştir. Bu amaçla ayırmalar, 1. boyutda ön ayırma kolonu olarak ters faz sistemli Restek Allure PFPP (50 mm x 2,1 mm, 5 mikron ID) ve hareketli faz olarak %20 asetonitril:%80 10 mM orto-fosforik asit çözeltisi karışımı, 2. boyutta ise ayırma kolonu olarak ters faz sistemli Agilent Eclipse XDB C18 (150 mm x 4,6 mm, 5 mikron ID) kolonu ve hareketli faz olarak %40 metanol:%60 20 mM orto-fosforik asit çözeltisi karışımı kullanılarak gerçekleşmiştir. Dedeksiyon dalga boyu 272 nm ye ayarlanmış ve yöntemde iç standart olarak moksifloksasin kullanılmıştır. Serum örneklerinden ilaç maddesi ve iç standardın ekstraksiyonu metanol ile proteinlerin çöktürülmesi yöntemi ile yapılmış ve doğrusal aralık 0,5-5,0 mikrogram/mL olarak bulunmuştur. Gözlenebilme ve tayin sınırları ise sırası 0,086 ve 0,285 mikrogram/mL'dir. Geliştirilen yöntem, oral olarak 320 mg gemifloksasin içeren bir tablet alan sağlıklı gönüllüden alınan serum örneklerine uygulanmış ve farmakokinetik parametreler hesaplanmıştır. Sonuç olarak geliştirilen yöntem oldukça seçici ve tekrarlanabilir olup gemifloksasinin terapötik takibi amacıyla güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Onal C. (2014). Two Dimentional Liquid Chromatographic Analysis of Gemifloxacine in Biological Fluids. Istanbul University, Institue of Health Science, Department of Analytical Chemistry. PhD Thesis. Istanbul. In this study, a highly selective new two dimensional high performance liquid chromatography (2D-HPLC) method was developped for the analysis of gemifloxacin in serum samples. Seperation was peformed with following system based on two dimensions; 1st dimension is a system consisting of Restek Allure PFPP (50 mm x 2.1 mm, 5 micron ID) reverse phase pre-separation column and the mobile phase of 20% acetonitrile: 80% 10 mM ortho-phospharic acid solution mixture and the 2nd dimension is a system consisting of seperating column with reverse phase system Agilent Eclipse XDB C18 (150 mm x 4.6 mm, 5 micron ID) and the mobile phase of 40% methanol: 60% 20 mM ortho-phosphoric acid solution mixture. Detection wavelenght has been seleceted as 272 nm and moxifloxacin was used as internal standard. Extraction of drug substance and internal standard from serum samples was performed using protein precipation method with methanol and linear range was found as 0.5-5.0 microgram/mL. Limits of detection and quantification were found as 0.086 and 0.285 microgram/mL, respectively. The developped method was applied to serum samples collected from a volunteer who has received single tablet including 320 mg gemifloxacin per tablet with orally and pharmacokinetic parameters were calculated. In conculution, the developped method is highly selective and reporducible and can be applied for the therapeutic drug monitoring of gemifloxacin.