Farelerde kuprizon ile oluşturulan demiyelinizasyonda patolojik ve immunohistokimyasal çalışmalar
Immunohistochemical and pathological studies in cuprizone-induced demyelination in mice
  1. Tez No: 326545
  2. Yazar: MEHMET ÖNDER KARAYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YARIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 3Beta hidroksi steroid dehidrojenaz, demiyelinizasyon, kuprizon, P450 aromataz, remiyelinizasyon.Mehmet Önder KARAYİĞİT, Doktora TeziOndokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Aralık - 2012, 3Beta hydroxy steroid dehydrogenase, cuprizone, demyeliniation, P450 aromatase, remyelination.Mehmet Onder KARAYIGIT, PhD ThesisUniversity of Ondokuz Mayis Samsun, December? 2012
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Demiyelinizasyon sinirleri kaplayan miyelin kılıfın yıkımını ya da kaybını ifade eder. Demiyelinizasyonun mekanizması hala bilinmeyenlerle doludur ve araştırma konusudur. Östrojen ve progesteron gibi beyinde de sentezlenebilen nörosteroidlerin merkezi sinir sistemi (MSS) ve periferal sinir sistemi üzerindeki koruyucu etkileri gün geçtikçe netlik kazanmaya başlamaktadır. Çalışmada bu iki nörosteroidin kuprizon ile oluşturulan demiyelinizasyon ve sonrasında kendiliğinden oluşan remiyelinizasyondaki rollerinin araştırılması amaçlanmıştır.Materyal Metod: Çalışmada, ortalama 25±5g ağırlığında, 3 aylık, erkek C57BL/6 ırkı 36 adet fare kullanıldı. 12 hayvan 8 hafta boyunca kuprizonlu yem ile (Grup I), 12 hayvan 8 hafta boyunca kuprizonlu yem ve hemen takibinde 4 hafta boyunca normal yem ile (Grup II), 12 hayvan ise kontrol olarak 12 hafta boyunca sadece normal yem ile (Grup III) beslendi. Farelerin % 4'lük paraformaldehit ile perfüzyonu sonrası nekropsileri yapıldı.Bulgular: Kuprizon ile MSS'nin korpus kallozum (KK), kornu ammonis (KA) ve serebellar süperior pedünkül (SSP) bölgelerinde demiyelinizasyon oluştuktan sonra bu bölgelerde oluşan lezyona yanıt olarak sırası ile östrojen ve progesteron'un sentezini katalize eden P450 aromataz (P450arom) ve 3Beta hidroksi steroid dehidrojenaz (3ßHSD) gibi steroidojenik enzimlerin glia hücrelerinden salınımlarının arttığı, remiyelinizasyon döneminin sonunda ise kontrollere yakın seviyeye gerilediği tespit edildi.Sonuç: P450arom ve 3ßHSD salınımının artması steroid hormon sentezini arttırdığı ve bu hormonların onarıcı etkisi ile demiyelinizasyonun gerileyip remiyelinizasyonun şekillenmeye başlamış olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Demyelination describes destruction of myelin sheaths covering nerves. Although, it is known that demyelination mechanism of which is still not yet fully understood and it is subjected to various researches. The protective effects of neurosteroids including estrogen and progesterone synthesized in the brain over the central nervous system (CNS) and peripheral nervous system are becoming more evident. Study aims to roles of this two steroids in the demyelination and spontaneous remyelination associated with the cuprizone toxication.Material and Method: In the study, 12 weeks old, 36 male C57BL/6 mice (n=24 for the experimental group and n=12 for the control group) with an average weight of 25 ± 5g were used. 12 mice were fed for 8 weeks with cuprizoneated rodent chow (Group I), 12 mice were fed with cuprizon eated rodent chow for 8 weeks and animals continued to fed with normal rodent chow for furhter 4 weeks (Group II). 12 mice in the control group were fed with with normal rodent chow for 12 weeks (Group III). At the end of experiment animals were sacrificed with 4 % paraformaldehyde perfusion and necropsied.Results: The present study revealed that the expression levels of steroidogenic enzymes such as P450 aromatase (P450arom) and 3Beta hydroxy steroid dehydrogenase (3ßHSD) that catalysed synthesis of estrogen and progesterone increased in the glial cells following demyelination occurred in the the corpus callosum (CC), cornu ammonis (CA), and in the cerebellar süperior peduncule (CSP) of the CNS as a result of cuprizone administration. It decreased to near control levels were determined at the end of the period of remyelination.Conclusion: Increased expression levels of steroidogenic enzymes such as P450arom and 3ßHSD could increase estrogen and progesterone and this contribute significantly through regression of the demyelination and progression of the remyelination.