Genç futbol, voleybol ve güreşçilerin sprint reaksiyon zamanı ve anaerobik güçlerinin karşılaştırılması
The ccomparison of sprint reaction time end anaerobic power of yung footballers and wrestlers
  1. Tez No: 326544
  2. Yazar: YENER AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET AGAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik Güç, Futbol, Güreş, Reaksiyon Zamanı, Sprint, VoleybolYener AKSOY, Yüksek Lisans TeziOndokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Aralık 2012, Anaerobic Power, Football, Sprint, Reaction Time, Volleyball, WrestlingYener Aksoy, Thesis for Master DegreeOndokuz Mayıs University, Samsun, December 2012
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETGENÇ FUTBOL VOLEYBOL VE GÜREŞCİLERİN SPRİNT REAKSİYON ZAMANI VE ANAEROBİK GÜÇLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASIAmaç: Bu çalışma: Futbolcuların, voleybolcuların ve güreşçilerin sprint, reaksiyon zamanı ve anaerobik güçlerini birbirleriyle karşılaştırarak aralarındaki farkları araştırmak amacıyla yapıldı.Materyal ve Metot: Sporcuların sürat, reaksiyon zamanı ve anaerobik güç değerleri ölçülmüş, branşlara göre sporcular 3 gruba ayrılmıştır. Gruplar arasındaki farklılığın tespitinin istatistiksel değerlendirmelerde reaksiyon zamanı ve minimum güç için spor branşları arası farklılıklar Kruskal Wallis-H testi ve Dunn çoklu karşılaştırma testi ile ortaya konulmuştur. Diğer incelenen sprint, zirve güç, ortalama güç ve yorgunluk indeksi için ise branşlar arası farklılıklar ortaya koymak amacıyla tek yönlü varyans analizi (one-way anova) ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ile belirlenmiştir.Bulgular: Branşlara göre yapılan ölçümler: Reaksiyon zamanı; futbolcularda: 0,164 sn, voleybolcularda: 0,182 sn, güreşçilerde: 0,185 sn, sprint; futbolcularda: 3,24 sn, voleybolcularda: 3,38 sn, güreşçilerde: 3,42 sn, zirve güç; futbolcularda: 278,51 watt, voleybolcularda: 263,23 watt, güreşçilerde: 235,51 watt, ortalama güç; futbolcularda: 209,51 watt, voleybolcularda: 207,05 watt, güreşçilerde: 180,97 watt, minimum güç; futbolcularda: 166,55 watt, voleybolcularda: 163,29 watt, güreşçilerde: 143,22 watt, yorgunluk indeksi futbolcularda: 2,48 watt/sn, voleybolcularda: 2,23 watt/sn, güreşçilerde: 1,99 watt/sn olarak kaydedilmiştir. Futbolcuların diğer branşlarla sprint, reaksiyon zaman ve anaerobik güç değerleri arasında anlamlı farklılıklar bulundu (p>0,05).Sonuç: Futbolcuların yapmış oldukları idman ve müsabakalar bacak kas kuvvetlerine dayalı, yapılan ölçümlerde ise bacak kas kuvvetlerinin önemli olduğundan futbolcuların anaerobik güçlerinin, sprint değerlerinin diğer branşlardan daha iyi ve reaksiyon zamanının da hızın bir parçası olduğu gerçeğinden yola çıkarak yapılan ölçümlerde futbolcuların diğer branşlardan daha iyi olduğu neticesine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE COMPARISON OF SPRINT REACTION TIME AND ANAEROBIC POWER OF YOUNG FOOTBALL PLAYERS VOLLEYBALL PLAYERS AND WRESTLERSAim: This study was surveyed in order to compare and contrast the sprint, reaction time and anaerobic power of football players, volleyball players and wrestlers.Material and Method:The sportsmen were divided into 3 groups according to branches and the rates of speed, reaction time and anaerobic strength of sportsmen have been measured. Identification of the differences of the groups in terms of statistical evaluation for reaction time and minimum power in sport branches has been indicated by Kruskal Wallis and Dunn?s Multiple-Comparison test. On the other side, (one-way anova) and Tukey Multiple-Comparison test were used to indicate the differences amang the branches in terms of sprint, peak power, average power and fatigue index.Findings: The measurements according to the branches are like below; reaction time 0.164 sec for footballers, 0.182 sec for volleyball players and 0.185 sec for wrestlers, Sprint time; 3.24 sec for footballers, 3.38 sec for volleyball players and 3.42 sec for wrestler; Peak power; 278.51 watt for football players, 263.23 for volleyball players and 235.51 for wrestlers; Average power; 209.51 watt for footballers, 207.05 watt for volleyball players and 180.97 watt for wrestlers; Minumum power; 166.55 watt for football players, 163.29 watt for volleyball players and 143.22 watt for wrestlers; Fatigue index; 2.48 watt/sec for football players, 2.23 watt/sec for volleyball players and 1.99 watt/sec for wrestlers. It is found out that there are considerable differences (P>0.05) in sprint, reaction time and anaerobic power values between football players? and the other branches.Conclusion: As the trainings and matches of the football players mostly depend on leg-muscle strength and the leg-muscle strength is important for the measurements in the survey, football players? anaerobic power and sprint values are better than the other branches by considering the fact that reaction time is a part of speed.