Thomas Mann'ın Buddenbrooks adlı romanında aristokrat aileden burjuva ailesine geçiş
The transition from aristocrat to bourgeois family in Thomas Mann's roman Buddenbrooks
- Tez No: 326703
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SIRAÇ İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Buddenbrooks, Thomas Mann, Aristokrasi, Burjuvazi, Aile, Kültür çatışması, Kuşak çatışması, Buddenbrooks, Thomas Mann, Aristocracy, Bourgeois, Family, Culture Conflict, Generation Gap
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Alman romanının önemli temsilcilerinden Thomas Mann, kendi ailesinin yaşantılarından yola çıkarak yazdığı ve ilk romanı olan buddenbrooks eserinde, zengin bir alman burjuva ailesini ele alır. Dört kuşaklık bir ailenin yaşam serüveninde, yaşadığı değişimi çarpıcı bir şekilde gözler önüne serer. Bu değişimin ailenin yaşamındaki ticari hayata, evliliklere, boşanmalara, başarı ve başarısızlıklara etkilerini de görebilmekteyiz. Mann aynı zamanda, on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyılları arasında Avrupa`da yaşanan sorunlara ışık tuturak, aristokrat, burjuva ve orta sınıfının yaşam biçimini realist bir şekilde ortaya koyar. Yaşadığı kayıplarla ve ailenin dağılmasıyla birlikte, aristokrasinin de varlığını yitirdiğini anlatır. Bütün bunların temel nedenini toplumdaki değer ve kültür yozlaşması olarak göstermeye çalışan Thomas Mann, burjuvazinin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini de birarada verir. Mann, burjuvazinin Buddenbrook ailesine yüklediği çalışkanlık, görev bilinci ve tutumluluk gibi olumlu yaşam biçimlerinin yanında, lükse düşkünlük ve başıboşluk gibi olumsuz davranışlarla, burjuvazi üzerine dikkatimizi çeker.Thomas Mann`ın romanda anlatmak istediği şey elbette ailesi değildir. Ancak bir dönemin etkilerini kasıtlı bir şekilde dikkatleri aileye ve aile kurumuna çekerek vurgulaması da oldukça düşündürücüdür. Bu yüzden Buddenbrooks romanı, ailelerdeki kişilerarası sosyal ilişkileri, dini, ahlaki ve modern yaşam bakış açısıyla yeniden sorgulamanın zaruretini anlamamız bakımından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The important representative of German literatur Thomas Mann, worked on a rich german bourgeois family in his first novel Buddenbrooks which he inspired from his family life and wrote. He flaunted flashily the variation, that they lived, in the adventure of four generations family. We can see the effect of this variation on commercial Buddenbrooks`s life, marriage, divorces, success and un success. At the same time Mann sheded light on problems that occured in europe between eighteenth and nineteenth ceturies, and put forward life of aristocrat, bourgeois and middle class in a realistic way. He tells that by the dissolving and with the loss of family, aristocracy cames to end too. Thomas Mann try to show the basic reason of most of this with cultural degeneration of society and he gives both positive and negative sides of bourgeoisie all together. Mann attracted our attention on bourgeoisie with positive form of life like industriousness, sense of mission, thriftiness and with negative form of life like mercenariness, idleness.It is of course that Thomas Mann did not want to tell his family. But it is very thought-provoking to point out deliberately the effects of a period on family and institution of family. Therefore; as a novel Buddenbrooks is very important to questioning and understanding the social relationship with new perspective of religious, moral and modern life.