Die oblomovischen figuren in der Deutschen, Russischen und Türkischen literatur. Eine vergleichende untersuchung über die romane oblomov von I.A.Goncharov; Buddenbrooks Von Thomas Mann und Cevdet Bey ve Oğullari Von Orhan Pamuk
- Tez No: 569959
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oblomovik karakterler, Oblomovluk, Edebiyat Sosyolojisi, Edebiyat Psikolojisi, Cevdet bey ve Oğulları, Obomov, Buddenbrooklar, Oblomovian characters, Oblomovism, Sociology of Literature, Psychology of Literature, Cevdet bey and his Sons, Oblomov, Buddenbrooks
- Yıl: 2019
- Dil: Almanca
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, edebiyat çerçevesinde Oblomovik karakterlerin analizi ve Oblomovluğun tanımlanmasıdır. Edebiyat eserlerinde okuyucunun kısaca tembel olarak adlandırdığı bu karakterler, aslında kişiliklerini Oblomovluk felsefesi üzerine inşaa etmişlerdir. Dünya edebiyatındaki romanlar üzerinden Oblomovik karakterler alanında daha önce bilimsel karşılaştırmalı bir çalışma yapılmadığı görülmektedir. Bu eksikliği tamamlamak içinI. A. GONÇAROV'un 'Oblomov' romanında özellikleri belirlenen bu yeni karakter tanımı Türk edebiyatından Orhan PAMUK'un 'Cevdet Bey ve Oğulları' ile Alman edebiyatından Thomas MANN'ın 'Buddenbrooks' adlı romanındaki benzer karakterler ile karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırma sonucunda aslında bu karakterin sadece Rus edebiyatına özgü olmadığı, diğer dünya edebiyatlarında da var olduğu tespit edilmiştir. Bu karakterleri ortaya çıkartan ayrıca sosyolojik ve psikolojik etkilerin de var olduğu görülmüştür. İncelemede bu karakterlerin analizinin daha verimli olması için Edebiyat Psikolojisi ve Edebiyat Sosyolojisi çerçevesinde de incelemeler yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda aslında Oblomovik karakterlerin doğuştan bu şekilde oluşmadığı, özellikle çevresel ve ailevi faktörlerin de etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to make an analysis of Oblomovian characters within the framework of literature and to define the term of“Oblomovism”from this aspect. In fact, these characters that the reader calls them as“lazy”in literary works, they have actually built their personalities on the Oblomovism philosophy. It is seen that no scientific comparative study has been done on Oblomovian characters, yet. This new or recent character definition of I. A. GONTCHAROV in his novel“Oblomov”has been compared with the similar characters of Orhan PAMUK's“Cevdet Bey ve Oğulları”from Turkish Literature and Thomas MANN's“Buddenbrooks”novel from German Literature. As a result of this comparatively conducted study, it has been found that this character is not only specific to Russian Literature but existed in other literatures that is world Literature, as well. On the other hand, it has also been found that there have been both sociological and physchological effects of these characters, too. In order to make a comparatively efficient abd inclusive analysis of these aforementioned characters, the study has been conducted within the framework of Literature Physchology and Literature Sociology. In consequence of these inclusively conducted studies, the finding of this research put forward that Oblomovian characters do not actually occur in this way, in particular family and environmental factors are also effective. To this end, we believe that the findings of this study will shed a light on Oblomovian characters in many ways.