Hizmet içi eğitimde mobil öğrenme ve GSM sektöründe bir uygulama
Mobile learning methods for job training and a research in GSM sector
  1. Tez No: 326781
  2. Yazar: SİNEM SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BÜYÜKBALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Öğrenme, Mobil Öğrenme, Hizmet İçi Eğitim, E-Learning, Mobile Learning, Job Training
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mobil cihazlar günümüzde birçok alanda hayatı kolaylaştıran araçlardır. Mobil cihazların işlevlerinin artmasıyla birlikte, bu cihazlara olan eğilim ve beklentiler de artmıştır. Bu doğrultuda, mobil cihazların yeteneklerinin artması sonucu, çalışanlara yönelik farklı eğitim yöntemleri gündeme gelmiştir. Bu eğitim yöntemlerinden birisi de ?mobil öğrenme?dir. Mobil öğrenme, kısaca, ?e-öğrenme? şeklinde tanımlanan eğitimin mobil cihazlar üzerinden, zaman ve mekan kısıtı yaşanmadan gerçekleştirilmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu tür eğitimlerin amacının teknolojiden yararlanarak geleneksel eğitime katkıda bulunurken, aynı zamanda, alternatif bir öğrenme yöntemi geliştirmek olduğu da kabul edilmektedir.Bu çalışmanın amacı; mobil öğrenme uygulamalarına ve ortamlarına ilişkin çalışanların görüşlerini öğrenmektir. Bu bağlamda, çalışmada öncelikle, mobil öğrenmeye geçişin e-öğrenme ile başladığı düşünülerek, hizmet içi eğitim ve e-öğrenme kavramlarına değinilmektedir. Daha sonra, mobil öğrenmenin tanımı, avantajları ve dezavantajları üzerinde durulmaktadır. İzleyen bölümde ise, mobil öğrenme araçları hakkında kısaca bilgi verilmiş, Türkiye'de ve Dünya'da mevcut mobil öğrenme uygulamalarından söz edilmiştir.Çalışmanın son bölümünde, konuya yönelik bir uygulama yer almaktadır. Uygulama, İstanbul'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin her ilinde hizmet üretimi yapan bir GSM firmasında, derinlemesine mülakat yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.Çalışmada, elde edilen görüşlere dayanarak, mobil öğrenmenin genelde çalışanların iş yapma şekillerinde ve işten memnuniyetleri konusunda kendilerinde olumlu etki bıraktığı gözlemlenmiştir. Çalışma, gelişime ve uygulamaya açık alanlara yönelik yorumlar ve öneriler ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, mobile devices are among the tools that facilitate life in many respects. Tendency towards and expectations from these devices have increased in parallel to their increasing functional properties. Also, the use of mobile devices for the training of employees resulted in the emergence of different training methods in business life. One of these training methods is“mobile learning”. Mobile learning may be defined as the realization of e-learning training through mobile devices without any time and space restrictions. Main aim of these training methods is regarded as making contribution to traditional training mechanisms while at the same time developing new alternative learning methods. Main purpose of this study is to find out employees? opinions on mobile learning practices and contexts. Accordingly, believing that e-learning is a transitional phase for mobile learning, the concepts of on-the-job training and e-learning are explained firstly. Afterwards, definition, advantages and disadvantages of mobile learning are put forth. In the following sections, brief information is provided on mobile learning tools, and mobile learning practices both from Turkey and the world are stated. In the last section of the study, a research on the issues discussed is put forth. This research has been carried out with a GSM operator located Istanbul through in-depth interview. vi Basing on the findings of the research, it is observed that mobile learning methods largely have positive impacts on employees. Study ends with concluding remarks and future recommendations on areas that need further research and practical inquiry.