Aile ve Türkçe dergilerinin sistematik indeksi
Systematic index of aile and Türkçe journals
- Tez No: 582745
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aile, Türkçe, dergi, indeks, Vedat Nedim Tör, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Aile, Türkçe, journal, index, Vedat Nedim Tör, Fazıl Hüsnü Dağlarca
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Söz söylemek, bir şeyler anlatmak insani ihtiyaçların en başında gelir. Söylenilen ve anlatılanların okuyucu ile en kolay buluştuğu yayın ise dergilerdir. Dergiler edebi ürünlerin yayınlanmasının ve okuyucu ile buluşmasını sağlamanın yanında yeni yetişecek şair ve yazarlar için de bir okul olma görevini üstlenmişlerdir. 1947-1952 yılları arasında Vedat Nedim Tör tarafından 20 sayı olarak çıkarılan Aile dergisi Türk edebiyat, kültür ve tarihimizin önemli süreli yayınlarından biridir. Dergide Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Orhan Veli Kanık, Refik Halit Karay, Abdülhak Şinasi Hisar, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi edebiyat dünyamızın önemli isimlerinin eserleri neşredilmiştir.“Türkçem benim ses bayrağım”diyen Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türkçe adıyla bir de dergi çıkarmıştır. 1960-1964 yılları arasında 43 sayı olarak yayımlanan bu dergi, Türkçenin o dönemdeki çeşitli meselelerini irdelemiştir. Dağlarca özleşmiş/arılaşmış bir dil özlemindedir. Dergide Fazıl Hüsnü Dağlarca, Konur Ertop, Vecihi Timuroğlu, Arın Engin, İbrahim Kutluk, Arslan Kaynardağ, S. Kandemir Başar, Cengiz Bektaş, Özdemir Asaf, Egemen Berköz ve Doğan Türker gibi edebiyatımızın değerli isimlerinin eserleri yer almaktadır. Bu çalışma Aile ve Türkçe Dergilerinin Sistematik İndeksi'dir. Çalışmada, daha önce çıkan Aile dergisi, sonra da Türkçe dergisi ele alınmıştır. Dergilerde çıkan yazılar, çeşitli şekillerde tasnif edilmiş, makaleler ele aldıkları konulara göre değerlendirilmiş ve makalelerin konularına göre indeksi yapılmıştır. Ayrıca dergilerdeki ağırlıklı konular müstakilen incelenmiştir. Böylece bu iki önemli dergi araştırıcıların hizmetine sunulmuş olmaktadır. Yapılan bu çalışma ile dergiler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen araştırmacılara kaynak oluşturmak istedik.
Özet (Çeviri)
Speaking and telling things are the most important human needs. Magazines are the easiest way to meet those things with readers. Magazines have the task of providing literary products for publications and meeting with readers as well as being a school for new poets and authors. The magazine Aile, published by Vedat Nedim Tör between 1947 and 1952, is one of the most important periodic magazines in Turkish literature, culture and history. In the magazine, important figures of our literary world like Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Orhan Veli Kanık, Refik Halit Karay, Abdülhak Şinasi Hisar, Fazıl Hüsnü Dağlarca and Cahit Sıtkı Tarancı have published their works. Fazıl Hüsnü Dağlarca, who says“My Turkish is my voice flag”, also published a magazine called Türkçe. This magazine, which was published as 43 issues between 1960 and 1964, examined various issues in that period. Dağlarca was longing for a pure language. In the journal there are works of valuable names of our literature like Fazıl Hüsnü Dağlarca, Konur Ertop, Vecihi Timuroğlu, Arın Engin, İbrahim Kutluk, Arslan Kaynardağ, S. Kandemir Başar, Cengiz Bektaş, Özdemir Asaf, Egemen Berköz and Doğan Türker. This study is the Systematic Index of Aile and Türkçe Journals. In this study, firstly the Aile Magazine and then the Türkçe Magazine has been discussed. The articles published in journals has been classified in various ways and the articles were evaluated according to the subjects they dealt with. In addition, the weighted subjects in the journals has been examined independently. Thus, these two important journals are presented to the researchers. With this study, we wanted to create resources for researchers who want to have information about journals.