Milli Mücadele ve Mehmet Akif Ersoy
National Struggle and Mehmet Akif Ersoy
- Tez No: 326887
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Sociology, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele, İslamiyet, Mehmet Akif Ersoy, The National Struggle, Islam
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
27 Aralık 1936'da vefat eden Mehmet Akif Ersoy, vefatından 76 senegeçmesine rağmen milletimizin gönlünde bütün canlılığı ile yaşaması millimarşımızın şairi Akif'e olan samimi bağlılığımızı ve bizzat Akif'e hala ihtiyacımızolduğunu göstermektedir.Mehmet Akif Ersoy, hem yaradılış hem de almış olduğu edebi zevkbakımından şair tabiatlı bir şahsiyettir. Fakat devrinin insanı olarak, şairliğini, fikirve aksiyon adamı olmaya feda etmiştir. Mehmet Akif Ersoy'un sevilmesindeşiirleriyle beraber şahsiyetini iyi bilinmesi de rol oynamıştır. M. Akif'i belki de pekçok şairden ayıran nokta şahsiyetidir. Çünkü M. Akif söylediğini yaşayan şairdir.Kahraman ordumuza ithaf etmiş olduğu Milli Marşımızın her bir satırını bütünuzuvlarıyla hissederek yazmıştır. M. Akif davasına inanmış, yaşamış, dönmemiş veöyle ölmüş bir şahsiyettir.M. Akif'e göre bütün İslam aleminin içinde bulunduğu en önemli sosyalmeselelerden biri“ahlak bozukluğu”dur. Bu bir milletin mevt-i küllisi yani tümdenyok olması demektir. Milli ruh olan milli ahlakın bozulması ise bir cemiyet için enkorkunç ölümdür. M. Akif bunu:“kendi ahlakıyla bir millet ölür, yahut yaşar.... ”mısralarıyla çok güzel bir şekilde ifade etmiştir.“Ahlak bozulursa milliyet de gider,istiklal de gider, memleket de gider. Çünkü milletlerin yaşaması ahlaklarının sağlamve yüksek olmasına bağlıdır”der. M. Akif, bizim ahlakımızın İslam ahlakı olduğunubelirtir.M. Akif şair olduğu kadar da bir fikir adamıdır. O, milletimizin hattabütünüyle İslam alemninin içinde bulunduğu kötü durumu görmüş, cemiyetin içindebulunduğu sosyal meseleleri isabetle tespit etmiş, sebepleri üzerinde düşünmüş ve bukötü durumdan kurtuluş yollarını gerek I. Cihan Harbinde, gerekse Milli Mücadeledöneminde vilayet vilayet dolaşarak vaazlarıyla halka anlatmıştır.M. Akif'in şiir dünyasında savaşın tuttuğu yer; Safahat'ta yer alan HakkınSesleri, Fatih Kürsüsünde, Hatıralar, Asım, Gölgeler'de (kısmen) üç büyük savaşın(Balkan Savaşı, Birinci Cihan Harbi, İstiklal Savaşı) akislerini bulmamızmümkündür.M. Akif gibi 20. yüzyılın ilk çeyreğinde, cemiyetimizin geçirdiği bütün bugaleyanlı maceraları büyük bir açıklıkla hazmeden bir şairin eserinde bu üç savaşbüyük yer tutmaktadır.M. Akif, şiirlerinin ilham kaynağının aktüel hadiseler olduğu kadar Ayet veHadisler, yani Allah ve Peygamber kavramları olduğunu göstermek istemiştir. Buhususta Balkan Harbinde yenilmemizin sebebini“fikr-i kavmiyyet”ile“tefrikacılığadüşmemiz”olarak gösterir. Akif'e göre İslamiyet Tevhid dinidir. Şiirlerindekendisinin de aslen Arnavut olduğunu ama hiçbir zaman kavmiyetçilik şuuru ilehareket etmediğini söylemektedir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Akif Ersoy, who died December 27th 1936, in spite of his death 76years later the hearts of our nation's national anthem live with all the vitality of thepoet Akif Akif still need to show that the sincere commitment and personally.Mehmet Akif Ersoy, both the creation and the pleasure taken in terms of theliterary nature of his şahsiyettit Sait. However, as the transfer of people, poetry, ideasand man of action has to be sacrificed. Mehmet Akif Ersoy played a role in wellknown personality endears with poems. M. Perhaps with lots of Akif point thatseparates the figure of poet. Because M. Said Akif living poet. Our army is dedicatedto the hero who wrote the national anthem of each line, feeling all the limbs. M.Akifs case believed, lived, died and it is a figure who never came.M. By Akif all the most important social issues in the Islamic world is one inwhich“moral disorder”stop. This is an expiry-i küllisi shafts, which means that totaldestruction. National mental deterioration of the national morality for a society is themost horrible death. M. Akif this:“A nation of their own morality dies, or lives ....”verses express a very nice way. The expense of morality fails nationality,independence goes, the country goes. Because the survival of nations depends onrobust and high morality says. M. Akif indicates that our morality moral values ofIslam.M. Akif, as well as a poet, a man of ideas. He saw the plight of alemnininIslamic nation or even whole of society has determined accurately in the socialissues, the reasons I have thought about it and the ways of salvation in this badsituation World War, the people of preaching and traveling around the provinceprovince highlighted during the National Struggle.M. Place in the world of poetry held by Akif war; Safahat'ta the sounds ofRights, Fatih Chair, Memories, Asim, the Shadows (part of) the three major war (theBalkan War, the First World War, the War of Independence) akislerini is possible tofind.M. As Akif 20 In the first quarter of the century, our community has clearlyspent a great hazmeden all these galeyanlı adventures of a poet's work holds animportant place in this three wars.M. Akif, poems, verses and hadiths, as well as inspired by actual events, sowanted to show that the concepts of God and the Prophet. In this respect, the cause ofthe Balkan War yenilmemizin“idea-i kavmiyyet”and“tefrikacılığa fall”shows. ByAkif Islam is a religion of Tawheed. Albanian soldiers that his poems, but he alsodoes not act with the consciousness of kavmiyetçilik say no.