Çalışanların duygusal zekâ düzeyleri ile işyerlerindeki mobbingi algılama düzeyleri arasındaki farklılığın belirlenmesi üzerine bir araştırma
Employees of the differentiation of emotional intelligence levels and determination of levels of perception research on workplace mobbing
- Tez No: 326889
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Mobbing, Kamu Çalışanları
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu çalışma ile çalışanların sahip oldukları duygusal zekâ düzeyleri ile işyerlerindeki mobbingi algılama düzeyleri arasındaki farklılığın belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmanın teorik kısmında duygusal zekâ ve mobbing kavramları detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca tarafların duygusal zekâ düzeylerinin yüksek olmasının mobbing davranışının oluşumuna etkisi ve aynı zamanda bu davranışın bertaraf edilmesinde duygusal zekâ boyutlarının birer araç olarak kullanılabileceği irdelenmiştir.Yapılan araştırmalar göstermektedir ki (www.mobbing.org.tr); mobbing vakaları özel sektöre göre kamu sektöründe daha fazla yaşanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın ampirik kısmında Niğde ilinden seçilen bazı kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan 157 kamu çalışanı üzerinde anket çalışmasına dayanan bir araştırmaya yer verilmiştir.Bu araştırma ile kamu çalışanlarının demografik özellikleri kapsamında, düşüncelerine göre, duygusal zekâ ölçümü ile mobbing algılamaları tespit edilmiş, bunların arasındaki farklılıklar incelenerek sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışanların duygusal zekâ düzeyleri ile mobbing algıları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine differencies between emotional intelligence levels of employees and grades of perception of mobbing in their workplaces.At the theoretical part of this study, concepts of emotional intelligence and mobbing have been tried to explain detailed. Moreover effect on the formation of mobbing behavior of the parties to be higher levels of emotional intelligence and at the same time to be using of sizes of emotional intelligence as an instrument to eliminate that behaviour were be investigated.The studies have shown that mobbing cases are experienced more at public sector than private sector. In this context, at the empirical part of this study, an investigation take place that depend on a survey study which was applied on 157 delegate selected from some public institutions and organizations of the province of Niğde.Demographic characteristics of the public employees within the scope, with this study, according to their thoughts their perceptions of mobbing were identified, evaluations of results were made by investigate the differencies between them. Between the levels of emotional intelligences of employees and their mobbing perceptions a significant relationship was found.Key Words : Emotional Intelligence, Mobbing, Public Employees.