Çalışanların duygusal zekâ düzeyleri ile iş doyumu düzeyleri arasındaki ilişki ve bir araştırma
Çalişanlarin duygusal zekâ düzeyleri̇ i̇le i̇ş doyumu düzeyleri̇ arasindaki̇ i̇li̇şki̇ ve bi̇r araştirma
- Tez No: 364741
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zekâ, duygu, duygusal zekâ, iş doyumu, Intelligence, emotion, emotional intelligence, job satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Duygusal zekâ, duyguları etkin şekilde yönetebilme yeteneğidir. İş doyumu, işten duyulan mutluluktur. Bu çalışmanın amacı, avukatların duygusal zekâ düzeyi ile iş doyumu düzeyi arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemenin ve var olan ilişkinin derecesini ve yönünü analiz etmektir. Ayrıca duygusal zekânın alt boyutları olan duygusal farkındalık ve ruh hâlinin düzenlenmesinin iş doyumu ile ilişkileri oluşturulan hipotez ışığında korelasyon analizi ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, avukatların duygusal farkındalık ile iş doyumu arasında pozitif yönlü ve orta kuvvetli, ruh hâlinin düzenlenmesi ve iş doyumu arasında pozitif yönlü ve orta kuvvetli, duygusal zekâ ile iş doyumu arasında pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. Çalışmada ayrıca, araştırma değişkenlerinin demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği mann-whitney u ve kruskal-wallis h testleri ile analiz edilmiştir. Demografik faktörlerden, cinsiyet, yaş, medenî durum ve meslek yılı değişkenleri ele alınmıştır. Duygusal zekânın, avukatların yaş ve medenî durum değişkenlerine göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmış; iş doyumunun ise, avukatların yalnızca cinsiyet değişkenine göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Emotional intelligence is the ability to manage emotions effectively. Job satisfaction is happiness level of working on job. The objectives of this studyare, determined that is there any relationship between emotional intelligence and job satisfaction of lawyers, if there is a relationship; analyzing degree and direction of this relationship. In addition, correlation analys of emotional awareness and the regulation of mood which is the sub-dimensions of emotional intelligence, were test edunder hypothesis of relationship with job satisfaction. According to the results; relationship between emotional awareness and job satisfaction of lawyers is positive and moderate strength, relationship between regulation of mood and job satisfaction is positive and moderate strength and relationship between emotional intelligence and job satisfaction is positive and moderate strength. Also, demographic characteristics of research variables causing any diversity were analyzed with mann-whitney u and Kruskal-Wallis H test. Gender, age, marital status and years of professional experience, were investigated as a demographic variables. There search results were observed that emotional intelligence varied with age and marital status of lawyers, on the other hand, job satisfaction varied just with gender of lawyers.