Sağlık kuruluşlarında birim maliyetlerin hesaplanması ve bir uygulama
Evaluation of unit costs in health organizations and an application
- Tez No: 326964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. O. BERNA İPEKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Muhasebesi, Faaliyete Dayalı Maliyetleme, Hastane, Cost Accounting, The Activity Based Costing, Hospital
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezin amacı, geleneksel maliyetleme yöntemlerinin günümüz ortamında hastaneler açısından uygulanabilirliğini inceleyerek, faaliyete dayalı maliyetleme yönteminin işleyişinin anlaşılması ve yöneticiler tarafından benimsenerek, hastane işletmelerinde uygulanmasında yol gösterici olmasıdır.Bir kamu hastanesinin radyasyon onkolojisi servisindeki tedavi türlerinin birim maliyetleri hem faaliyete dayalı maliyetleme(FDM)yöntemine göre hem de hacim tabanlı maliyetleme yöntemine göre hesaplanarak sonuçları karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; hastane işletmelerinde karşılaşılan en önemli sorunlardan birisinin maliyetlerin doğru olarak hesaplanamaması ve geleneksel maliyet muhasebesinin, son derece karmaşık olan hastane işletmelerinin ihtiyacını yeterince karşılayamaması olduğu belirlenmiştir. Geleneksel maliyet muhasebesinden farklı olarak, endirekt giderleri daha detaylıele alan faaliyete dayalı maliyetleme yöntemi geleneksel yöntemin bu eksikliğini gidererek daha ayrıntılı ve gerçeğe daha yakın maliyet bilgisi verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis,is to try to explain the necessity of using the Activity based costing method by examining the applicability of the traditional costing methods for today organizations in addition, it is aimed to compare the activity based costingmethod with the traditional methods by applying the activity based costing method in department level in hospital organizations.Types of radiation oncology treatment at a public hospital ward, unit costs and activity based costing method and compared the results calculated according to the volume-based costing method. As a result of the study, hospital costs are one of the most important problems encountered in enterprises and traditional cost accounting incalculabily correctly, adequately meet the needs of enterprises extremely complex, determined that hospital. Unlike traditional cost accounting, indirect costs discussed in more detail in this lack of space by eliminating the traditional method of activity based costing method in detail and concluded that the cost information closer to the truth.