Volkanik tüf tozları ile polimer esaslı kompozit malzeme üretimi
Production of polymer based composite material using volcanic tuff dusts
- Tez No: 327084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kompozit malzeme, mermer tozu, polyester, volkanik tüf tozu, Composite material, marble dust, polyester, volcanic tuff dust
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kapadokya (Nevşehir) bölgesinde bulunan volkanik tüf ocaklarından çıkan atıklar ekonomik kayıplara ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Volkanik tüf pasası tüfün ocakta kesim esnasında ve fabrikada makinelerde işlenmesi sırasında açığa çıkan atıktır. Bu atık malzemeyi çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanmak mümkündür.Bu çalışmada matriks malzeme olarak polyester, takviye malzemesi olarak volkanik tüf tozları ve mermer tozları kullanıldı. Polimer sertleştirici olarak metil etil keton peroksit ve reaksiyon hızlandırıcı olarak kobalt oktoat kullanıldı. Elde edilen malzemeler kalıplandı. Kalıplardan çıkarılan malzemeler önce oda şartlarında sonra açık havada kurutuldu. Kompozit malzeme üretiminde optimum sertleştirici, hızlandırıcı, polyester oranları tespit edilip bu oranlar sabit tutuldu. Volkanik tüf tozu/mermer tozu oranları parametrik olarak incelendi.Volkanik tüf tozları ile mermer tozları kullanılarak üretilen kompozit ürünlere; şekil bozukluğu, birim hacim ağırlık, su emme, tek eksenli basınç dayanımı ve elastisite modülü, nokta yükü dayanım indeksi deneyleri yapılarak üretilen malzemenin yapı sektöründe kullanılabileceği görüldü. Karışımdaki volkanik tüf tozu oranı arttıkça malzemenin su emme oranı da arttı, tek eksenli basınç dayanımı ve nokta yükü dayanımında düşüş görüldü. Üretilen kompozit önceden belirlenen gün sayısınca bekletildi ve malzemelerin yüzey özelliklerinde herhangi bir şekil bozukluğu görülmedi.
Özet (Çeviri)
Wastes coming out of volcanic tuff quarries in the Cappadocia (Nevşehir) Region has caused economic losses and environmental pollution. Volcanic tuff waste is the waste that comes out during the cutting process in the quarry, and its processing in the machines in the factory. It is possible to use this waste in various industrial applications.In this study, polyester is used as matrix material, and volcanic tuff and marble dusts are used as reinforcing materials. Methyl ethyl ketone peroxide is used as polymer hardener, and cobalt octoate is used as reaction accelerator. The obtained materials are molded. The extruded materials are dried first under room conditions, then open-air. In the production of composite material, optimum hardening, and accelerating polyester ratios are determined, and these ratios are fixed. Volcanic tuff and marble dust ratios are studied parametrically.It is understood that composite materials produced using volcanic tuff and marble dusts through the experimentation of deformation, weight per unit of volume, water absorption, uniaxial compression strength and modulus of elasticity, point load strength index can be used in the building sector. It is observed that as the ratio of volcanic tuff dust in the mixture increases, the water absorption ratio of the material increases, and uniaxial compression strength and point load strength decreases. The produced composite samples were kept predetermined number of times day and there was no deformation in the surface characteristics of the materials.