Adana- İskenderun Körfezi, Yumurtalık Koyu'nda kaybolan fanyalı uzatma ağlarının av veriminin zamana göre değişiminin incelenmesi
The investigation of the catch efficiency of the trammel nets lost in Yumurtalik bay in Adana-İskenderun Gulf over time
- Tez No: 327095
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAMSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İskenderun Körfezi, Yumurtalık Koyu, kayıp av araçları, hayalet avcılık, monoflament uzatma ağı, Iskenderun Gulf, Yumurtalık Bay, lost fishing gears, ghost fishing, monoflament set ne
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
İskenderun körfezinde yer alan Yumurtalık koyunda yürütülen bu çalışmada, kayıp monoflament uzatma ağlarının neden olduğu, çeşitli su canlılarının ölüm miktarı ve bunun zamana göre değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, İskenderun bölgesindeki ticari balıkçıların yaygın olarak kullandığı özelliklerde 7 posta fanyalı uzatma ağı kullanılmıştır. Bu ağlardan 2 postası kayıp ağözelliği taşıması amacı ile, diğer 5 posta ağ ise av verimini kontrol ve karşılaştırma yapmak amaçlı ticari operasyonlar için kullanılmıştır. Bu çalışmada kayıp ağlar 96 günlük zaman diliminde 23 kez gözlenmiştir. Kayıp ağların gözlendiği zaman diliminde ve aynı günlerde aynı sayıda ticari operasyonlar yapılmıştır. Çalışmada kullanılan ticari ve deneysel ağlarla, 19 familyaya ait 31 tür ve 1576 adet birey yakalanmıştır. Yakalanan 31 türün 19?unu kemikli balıklar, 7?sini kabuklular, 3?ünü kıkırdaklı balıklar, 1?ini yumuşakçalar ve 1?inide sürüngenler oluşturmaktadır. Ticari ve kayıp ağlara yakalanan toplam kabuklu ve balık sayıları ortalamalarında zamana göre, balıklar kabuklulara oranla daha düzenli bir yakalanma göstermektedir. Ticari ve kayıp ağlarda kabuklu bireyleri, balık bireylerinden daha fazla miktarda yakalanmıştır. Çalışmada, her iki ağa yakalanan kabuklu ve balık türlerinin boy ortalamaları tespit edilmiştir. Ticari ve kayıp ağlara en çok yakalanan balık türleri ile kabuklu türlerinin boy ortalamaları arasında fark istatistiksel olarak karşılaştırılmışve bu türlerin boy ortalamaları arasında fark önemli bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmada kullanılan ticari ve kayıp ağların, günlere göre yakalanan kabuklu ve balık sayıları ortalamaları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Ticari ağlarda günlere göre yakalanan balık sayıları ortalamaları ile kayıp ağlarda günlere göre yakalanan balık sayıları ortalamaları arasında istatistiksel açıdan farkın önemli olmadığı (p>0,05) belirlenmiştir. Ticari ağlarda günlere göre yakalanan kabuklu sayıları ortalamaları ile kayıp ağlarda günlere göre yakalanan kabuklu sayıları ortalamaları arasında istatistiksel açıdan farkın önemli olmadığı (p>0,05) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study that was performed in Yumurtalık Bay in Iskenderun Gulf the determination of the amount of various dead aquatic organisms and its change over time caused by lost monoflament set nets were aimed. In this study, 7 trammel nets commonly used for commercial fishery in Iskenderun were utilized. Two of them were used for lost fishing gear and five of them were used for commercial fishing to control the catch efficiency and compare the data. Lost nets were observed 23 times in the period of 96 days. In the same days equal amount of commercial fishing was performed. In the present study, 31 species and 1576 individuals belong to 19 families were catched with the commercial and the experimental nets. Catched 31 species include 19 fish, 7 crustaceans, 3 chondrostei, 1 gastropodous and 1 reptile. It was determined that the fish were catched more regular than crustacean according to the average values of total amount of crustacean and fish catched with the commercial and lost nets. On the other hand, the amount of catched crustacean individuals were more than fish. The average length of crustacean and fish species catched with both nets were determined. The difference between the average lengths of fish and crustacean species catched most with commercial and lost nets were compared statistically and found insignificant (p>0,05). The average amounts of crustacean and fish catched with commercial and lost nets according to days were compared statistically. The difference between the average fish amounts catched with commercial nets and lost nets according to days were found insignificant (p>0,05). Also, the difference between the average crustacean amounts catched with commercial nets and lost nets according to days were found insignificant (p>0,05).