Pasifik beyaz karidesi (Litopenaeus vannamei) yavrularının yemlerinde balık unu ve yağı yerine bitkisel hammaddelerin kullanımı
Replacement of fish meal and oil by plant feedstuffs in juvenile pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei)
- Tez No: 327127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Litopenaeus vannamei, Hayvansal protein, Bitkisel protein, Bitkisel yağ, Sindirilebilirlik., Sindirilebilirlik
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, pasifik beyaz karidesi (Litopenaeus vannamei) yemlerinde balık unu ve yağı yerine alternative protein (soya unu ve mısır gluteni) ve yağ (kanola, keten tohumu ve soya yağı) kaynaklarının değerlendirilmesi için izonitrojenik (%39.0) ve izolipitik (%8.2) dört test yemi formulize edilerek denemede kullanılmıştır. Diet 1 ve diet 3 (D1 ve D3) balık unu ile formulize edilirken, diğer dietler (D2 ve D4) balık unu yerine bitkisel protein karışımları (soya ve mısır gluteni) ile formulize edilmiştir. Diğer taraftan D3 ve D4 grubu yemlerinde balık yağı yerine bitkisel yağ karışımları (sırasıyla; kanola, keten tohumu ve soya yağı: %30, %40 ve %30) kullanılmıştır. Karides yavruları (ortalama başlangıç ağırlığı 3.6 g) her tankta 20 adet olacak şekilde dairesel tanklara (0.38 m2) stoklanmış ve 60 gün süresince günde beş defa otomatik yemlikler kullanılarak deneme yemleriyle beslenmişlerdir. Deneme sonunda ortalama final ağırlığı, ağırlık kazancı, yüzde ağırlık kazancı, günlük ağırlık kazancı, spesifik büyüme oranı, yem çevirim oranı ve protein değerlendirme oranı sırasıyla 10.9 ile 11.7 g, %211.2 ile 231.4, 123.4 ile 135.6 mg/gün, 1.9 ile 2 %g/gün, 3.1 ile 3.8, 28.1 ile 34.3 arasında hesaplanmıştır. Ham protein ve lipit için görünür sindirilebilirlik katsayıları tüm diet grupları arasında sırasıyla ;%74.3-80.7 ve %79.4-85.2 arasında değişmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, L. vannamei tarafından bitkisel protein/yağ kaynakları içeren yemlerin hayvansal protein/lipit kaynakları içeren yemler kadar etkili bir şekilde hatta daha iyi kullanıldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The present study, four practical isonitrogenous (39.0%) and isolipidic (8.2%) diets were formulated to evaluate the replacement of both fish meal and fish oil with alternative protein (soybean and corn gluten meal) and lipid (canola, linseed and soybean oil) sources in Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) diets. Diet 1 and diet 3 (D1-D3) were formulated with fish meal while Diet 2 and diet 4 were formulated with plant protein (soya and corn gluten meal). D3 and D4 were formulated with blend of plant oils (canola, linseed and soybean oil: 30%, 40% and 30%, respectively) as replacement for fish oil. Juveniles (3.6 g mean initial weight) were stoked in circular tanks (0.38 m2) with 20 shrimp per tank and fed experimental diets 5 times a day using automatic feeders for a 60 day. Mean final weight, weight gain, percent weight gain, specific growth rate, feed conversion ratio, protein efficiently ratio were evaluated final values for these parameters ranged from 10.9 to 11.7 g, 211.2 to 231.4%, 1.9 to 2 %g/day, 3.1 to 3.8, 28.1 to 34.3, respectively. Apparent digestibility coefficients for crude protein and lipid were range 74.3-80.7% and 79.4-85.2%, respectively, among all diets group. It can be concluded that plant protein/oil feedstuffs were utilized as efficiently as, or better than, animal protein/lipid feedstuffs.KeyWords: Litopenaeus vannamei, animal proteins, plant proteins, vegetable oils,digestibility