Importance of MIMO technique for HSPA and LTE networks and emprical comparisons for a defined route
MİMO tekniğinin HSPA ve LTE şebekeleri için önemi ve tanımlı bir rota için deneysel olarak kıyaslanması
- Tez No: 327138
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SERBEST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MIMO, LTE, 3GPP, HSPA
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
GPRS (General Packet Radio Service) ve EGPRS (Enhanced Data rates for GSM Evolution) data servislerinin ilk formudur. 3GPP (3G Partnership Project) 1998 yılında 2G'nin evrimleşmiş hali olan 3G mobil sistemin standartların hazırlanmasını amacıyla kurulmuştur. Çalışmaların sonucunda Mayıs 2001'de ilk 3G/W-CDMA şebekesi servise verilmiştir. Geliştirmeler yüksek data iletimini sağlayan HSPA (High-Speed Packet Access) standardı ile devam etmiştir. 3GPP sürekli artan data taleplerini karşılamak için, 2004 yılında LTE (Long Term Evolution) adı verilen yeni bir standart geliştirmek üzere bir yol haritası oluşturmuştur. 2009 Aralık ayında ise ilk ticari LTE şebekesi Stokholm ve Oslo'da servise verilmiştir.HSPA ve LTE ile birlikte en önemli özelliklerden biri smart antenlerin kullanımıdır. MIMO (Multiple Input Multiple Output) zaman zaman smart anten de denilir, operatörlerin kapasitelerini arttırabilmesi için yeni bir teknik olarak ortaya çıkmaktadır.MIMO tekniğinde reciever ve transmitter tarafında çoklu anten kullanımı vardır. MIMO'nun 2 modu vardır; Diversity Space Time Coding ve Spatial Multiplexing. İlk modda TX/RX Diversity kullanılarak aynı data 2 antenden farklı kodlarla veri iletilir. TX/RX Diversity kullanımına bağlı olarak hücre kapsaması iyileşir. 2. modda ise 2 antenden farklı datalar gönderilir yada alınır. Bu da belli bir zaman diliminde indirilen data miktarını 2'ye katlar.Bu tezin amacı MIMO tekniğinin kapsama ve throughput üzerine olan etkisini araştırmaktır. Tezin sonunda MIMO tekniğinin LTE sistemler için önemi test edilecek ve başka bir test setup vasıtası ile şu anda en iyi throughput'lardan birini sunan HSPA Dual Carrier teknolojisi ile kıyaslamalar yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
GPRS (General Packet Radio Service) and EGPRS (Enhanced Data rates for GSM Evolution) is the first form of data services. 3GPP (3G Partnership Project) aimed to prepare standards for a 3G Mobile system based on evolved GSM when it was established in 1998. At last the first 3G/W-CDMA network was launched in May 2001. Developments continued with HSPA (High-Speed Packet Access) supporting high-speed data transmissions. To meet continiously increasing data demands, 3GPP initiated a roadmap to develop a new standard which is called as LTE (Long Term Evolution) in 2004. Now the world?s first commercialized LTE networks launched in Stockholm and Oslo in December 2009. One of the most important specification coming with HSPA and LTE standard is the usage of smart antennas. MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) which is called sometimes smart antenna, arises as a new technique that provides operators to increase their capacity with a cost-effective way. MIMO technique uses multiple antennas in receiver and transmitter. It has two modes; Diversity Space Time Coding and Spatial Multiplexing. In the first mode MIMO transmits the same data stream from two antennas but with different codes to improve cell coverage using Tx/Rx diversity. In the 2nd mode A different data stream is sent or received by each antenna, this led to double the amount of data for a given time. The purpose of this thesis is to investigate the effect of MIMO technique on coverage and also throughput. At the end of the thesis, the importance of MIMO technique will have been experimented for LTE networks and it has been made comparisons with HSPA Dual Carrier technology which gives one of the best throughput values nowadays by using another drive test setup.