Menemen ilçesinde sulu tarla arazilerinin değerlerini etkileyen faktörlerin saptanması üzerine bir araştırma
A research on determining the factors effect on irrigated agricultural land values in Menemen district
  1. Tez No: 327213
  2. Yazar: GÖRKEM ÖZTÜRK ÇOŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT ENGİNDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal değerleme, pazar değeri yöntemi, kapitalizasyon oranı, gelir yöntemi, hedonik fiyat analizi, Agricultural valuation, market value approach, capitalization rate, income capitalization approach, hedonic price analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmada, İzmir ili Menemen ilçesinde sulu tarla arazilerinin değerleri ve değerlerini etkileyen faktörler analiz edilmiştir. Bu amaçla, tarım alanı en fazla sulanabilen 6 yerleşim birimi (5 köy ve 1 belde) araştırma kapsamına alınmış ve oransal örnek hacmi formülü kullanılarak belirlenen 89 üretici ile anket yoluyla çeşitli veriler derlenmiştir. Araştırmada bu verilerden yararlanılarak parsel bazındaki arazi değerleri pazar değeri ve gelir yöntemlerine göre hesaplanmıştır. Araştırmada kullanılabilecek kapitalizasyon oranı %5.63 olarak saptanmıştır.Araştırma kapsamında incelenen sulu arazilerin değerlerini etkileyen faktörlerin saptanmasında faktör analizi ve hedonik fiyat analizinden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmada üreticilerin arazi piyasasına yönelik görüşleri belirlenmiş ve arazi alım-satımına yönelik yaklaşımlarını ortaya koymak amacıyla analitik hiyerarşi süreci yöntemi uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; gelir yöntemiyle saptanan arazi değerinin (18286.86 TL/da) pazar değeri yöntemiyle saptanan arazi değerinden (10753.72 TL/da) yüksek olduğu saptanmıştır. Hedonik modelde 11 bağımsız değişken ele alınmış, bağımlı değişken olarak ise parselin pazar değeri alınmıştır. Elde edilen doğrusal modele göre diğer değişkenler sabit kalmak koşuluyla parselin pazar değerini olumlu yönden en fazla etkileyen değişken parseldeki müştemilat durumu; yarı logaritmik modelde ise parselin toprak verimliliğidir.
Özet (Çeviri)
In this research, irrigated agricultural land values and factors effect on irrigated agricultural land values were examined in Menemen district, Izmir. For this purpose, 6 settlements units (5 village and 1 sub districts) which have maximum irrigated agriculture area were included in this research and data was collected by survey from 89 farmers that was determined by proportional sample formula. In research, with these data, parcel based land values were calculated according to the market value and the income capitalization approach. The capitalization rate was used in this research determined as 5.63%. Factor analysis and hedonic price analysis were performed for determining factors effect on irrigated agricultural land values.Besides, farmers? opinions about land market were determined and in order to put forward approaches about land transactions analytic hierarchy process method was applied.According to research results, land value (18286.86 TL) determined by the income capitalization approach is higher than determined land value (10753.72 TL) by the market value approach. In hedonic model covers 11 independent variable and dependent variable is market value of parcel. According to linear model the most positively effective variable of parcel market value is equipment situation at parcel when other variables are stable. In semi logarithmic model the most positively effective variable of parcel market value is soil productivity of parcel when other variables are stable.