Menemen ilçesinde 35-64 yaş grubunda koroner kalp hastalıkları risk faktörleri sıklığının araştırılması
Prevalence of risk factors of coronary heart diseases in Menemen town
- Tez No: 118099
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİYE MANDIRACIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Kardiyoloji, Public Health, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalıkları, Risk Faktörleri, Prevalans, Menemen, Coronary heart disease, risk factors, prevalence, Menemen
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
215 8. ÖZET Giriş : Koroner Kalp Hastalıkları (KKH) gelişmekte olan ülkelerde erkek ve kadınlarda mortalite ve morbiditesi giderek artan bir halk sağlığı sorunudur. Amaç: Menemen Bölgesinde 35-64 yaş grubundaki erkek ve kadınlarda KKH risk faktörlerini değerlendirmektir. Gereç -Yöntem: Kesitsel, analitik tipteki araştırmada tabakalı, rasgele örneklem yöntemiyle 187 erkek ve 175 kadın ile görüşülmüştür. Araştırma grubuna demografik, sosyoekonomik ve KAH'nın diğer risk faktörlerine ilişkin sorulan içeren anket formu uygulanmıştır. Angina pektorisin varlığı Rose Anketi ile değerlendirilmiştir. Depresyonun değerlendirilmesi için HANDS Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Anket görüşmesinden sonra araştırmaya katılanların kan basma ölçülmüş ve antropometrik ölçüleri alınmıştır. Kikare analizinde anlamlı ilişkiler bulunan değişkenler lojistik regresyon modelinde incelenmiştir. Odds Ratio (OR) %95 Güven Aralığında hesaplanmıştır. Bulgular: Araştırmamızda; Hipertansiyon Prevalansı :%26.5 (erkeklerde: %19.8 ve kadınlarda:%33.7); Diyabetes Mellitus Prevalansı :%15.5 (Erkeklerde :%16.6 ve Kadınlarda:%14.3); Obesite Prevalansı %30.1 (Erkeklerde:%24. 1 ve Kadınlarda :%36.4); Yüksek Kolesterol Prevalansı :%19.3 (Erkeklerde:%18.2 ve Kadınlarda:%20.6); Yüksek Trigliserid Prevalansı :%16.3 (Erkeklerde :% 17.1, Kadınlarda:%15.4) ve Sigara İçme Prevalansı: %43.6 (Erkeklerde:%52.4, Kadınlarda :%34.3) bulunmuştur. Hipertansiyon ve diyabetes mellitus prevalansında yaşla birlikte yükselme, sigara içme prevalasında ise yaşla birlikte düşme olduğu saptanmıştır. İstatistiksel olarak, kadınlarda; yaş ve bel-boy oram ile ; erkeklerde ise soy geçmişte hipertansiyon öyküsü ile hipertansiyon arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Erkeklerde sigara içilmesi, evdeki kişi sayısı>4 ve ailenin geliri >200 M. TL ile hipertansiyon arasında negatif ilişki saptanmıştır. İstatistiksel olarak, kadınlarda -yaş--,-- Bel-Boy Oranı (BBO), Menemen'de doğma; erkeklerde yaş, fiziksel inaktivite, BBO ile Diyabetes Mellitus (DM) arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Kadınlarda Bel Kalça Oram (BKO) >0.80 ve ailenin geliri >200 M. TL ile Diyabetes Mellitus arasında negatif ilişki saptanmıştır. İstatistiksel olarak, kadınlarda fiziksel inaktivite ve kol çevresi >31 cm. ile obesite arasında pozitif ilişki saptanmıştır.216 İstatistiksel olarak, kadınlarda* kiracı olmak, günde 1000m'den az yürümek, angina pectoris, DM ve sosyal güvence olmaması İle yüksek kolesterol arasında; erkeklerde ise soy geçmişte hipertansiyon öyküsü ile yüksek kolesterol arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Kadınlarda evdeki kişi sayısı >4 ve erkeklerde margarin tüketimi ile yüksek kolesterol arasında negatif ilişki saptanmıştır. İstatistiksel olarak, kadınlarda Hormon Replasman Tedavisi ve DM ile yüksek trigliserid arasında; erkeklerde ise angina pektoris, margarin tüketimi ve yüksek kolesterol ile yüksek trigliserid arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Erkeklerde süt tüketimi ile yüksek trigliserid arasında negatif ilişki saptanmıştır. Tartışma; Bu bölgede yapılan diğer araştırmalara göre bizim araştırmamızda, hipertansiyon, diyabet, obesite ve yüksek kolesterol prevalansı daha yüksek çıkmıştır. Çalışmamızda sosyo ekonomik durum ve antropometrik ölçülerle KAH risk faktörleri arasında erkek ve kadınlarda pozitif ilişki saptanmıştır. Özellikle bel-boy oranı ile bir çok risk faktörü arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
217 8. SUMMARY.., '. * PREVALENCE OF RTSK FACTORS OF CORONARY HEART DISEASE IN MENEMEN TOWN Introduction: Coronary Heart Disease (CHD) is an important public health problem in developing countries due to being a major cause of increasing prevalence of morbidity and mortality rates among men and women Aim: The aim of this study was to evaluate risk factors of CHD on men and women between the ages of 35 and 64 in Menemen Town. Material-Methods: The design of the study was cross-sectional, descriptive and analytical. Sample size was calculated by using strafed randomize sampling method. 187 of men and 175 of women have been interviewed by using questionnaire, which included variables related to socio-demographic, socioeconomic status and risk factors of CHD. Rose questionnaire for evaluation of angina pectoris and HANDS Depression Scale for evaluation of depression have been used. Physical examination, blood pressure and anthropometrics measures were performed after the interviewing. The significance of differences between risk factors and independent variables was analyzed using Chi-square and were later reanalyzed by logistic regression. Risk was estimated by odds ratio (OR), and the precision of the OR assessed by its 95% confidence interval. Findings: The prevalence of hypertension was 26.5% in overall (19.8% in men, 33.7% in women). The prevalence was 15.5% for diabetes mellitus (16.6% in men, 14.3 in women), 30.1% for obesity (24.1% in men, 36.4% in women), 193% for hypercholesterolemia (18.2% in men, 20.6% in women), 16.3% for hypertriglyceridaemia (17.1% in men, 15.4% in women) and 43.6% for smoking (52.4% in men, 34.3% in women). There was a negative association between smoking and hypertension prevalence, but age was associated with excess risk of hypertension and diabetes. There was statistically positive significant correlation between age, waist/height ratio (>0.62) in women, number of children (>2), family history of hypertension in men and218 hypertension. There was statistically "negative significant association between smoking, number of household (>4), family income (>200M.TL) in men and hypertension. There was statistically positive significant association between age, waist/height ratio (>0.62), among women born in Menemen Town; age, physical inactivity waist/height ratio (>0.57) in men and diabetes mellitus. There was statistically negative significant association between waist-hip ratio (>0.80), family income (>200M.TL) in women and diabetes mellitus. There was statistically positive significant association between physical inactivity and arm circumference (>3 1cm in women and obesity. There was statistically positive significant association between tenant, walking (> 1000m.), angina pectoris, Diabetes Mellitus in women; family history of hypertension in men and hypercholesterolemia. There was statistically negative significant association between number of household (>4), in women; margarine consumption in men and hypercholesterolemia. There was statistically positive significant association between, Diabetes mellitus, HRT (Hormone Replacement Treatment) in women; angina pectoris, hypercholesterolemia, margarine consumption in men and hypertriglyceridaemia. There was statistically negative significant association between milk consumption in men and hypertriglyceridaemia. Conclusion; Our results demonstrated higher prevalence of hypertension, diabetes mellitus, obesity and hypercholesterolemia when compared with results from the other studies in this region. Our study determined a statistically positive significant association between socioeconomic statuses, anthropometric measures, especially waist/height ratio and CHD risk factors in men and women.