Yönetim düşüncesinin gelişim sürecinde siyasetnameler: Defterdar Sarı Mehmet Paşa örneği
Politicsbooks development of management thought process: The case of Treasurrer Yellow Mehmet Pasha
- Tez No: 327432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Siyasetname, Reform, Management, Politicsbooks, Reform
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yönetim faaliyetinin tarihi, insanlığın tarihi kadar eskidir. İnsanın var olduğu her yerde yönetim faaliyeti var demektir. Bu yüzden yönetim uygulamaları ve düşüncesi evrenseldir.Bu araştırmada yönetim kavramı incelenmiş ve tarihte yönetime yön veren siyasetnameler ile Osmanlı siyasetnameleri içinde yer almasına karşın üzerinde çok az çalışma yapılmış olan Defterdar Sarı Mehmet Paşa'nın ?Nesayih'ül Vüzera Ve'l-Ümera? ?Devlet Adamlarına Öğütler? şeklinde günümüz Türkçesine çevrilen eseri, yönetimde reform çabaları bağlamında analiz edilmiştir.Araştırmada mülakat yöntemine başvurularak, durum belirleme ve bilgi vermeye yönelik keşfedici araştırma modeli kullanılmış olup, iyi yönetimin ve yöneticinin gereklilikleri üzerine geçmişten günümüze yansıyan çıkarımlar yapmak amaç olarak belirlenmiştir.Defterdar Sarı Mehmet Paşa Siyasetnamesi içerdiği konular itibariyle gerekli mülakat ve değerlendirmeler de yapılarak güncel yönetim anlayışına katkı sağlamaktadır sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Management of activity, is as old as humanity. There are people everywhere that there is a management activity. Therefore, the idea of management practices and universal.This study examined the concept of management and administration at the time of the Ottoman politicsbooks has been involved in giving directions, but very few studies that have been made on the Treasurer Yellow Mehmet Pasha“Nesayih'ül Vüzera wa'l-Ümera”“Tips statesmen as”translated into modern Turkish work, have been analyzed in the context of management reform efforts.Applying the method of research, interviews, case detection and exploratory research in order to inform the model is used, the administrator on the requirements of good governance and make inferences from past reflected in the goal has been set. .As Treasurer of the topics in politicsbooks Yellow Mehmet Pasha made the necessary interviews and evaluations concluded that contributes to the current management approach.