Nizami'nin Leyla ile Mecnun adlı eseri ile Johann Wolfgang von Goethe'nin Die Leiden des Jungen Werthers (Genç Werther'in Acıları) adlı eserinde sevgili imgesi ve kadın algısı
The image of a darling and perception of a woman in the work of Nizami called Leyle ile Mecnun and of Johann Wolfgang von Goethe called Die Leiden des Jungen Werthers
  1. Tez No: 327445
  2. Yazar: ADEM YAŞAR KISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİK BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadının Başarısı, Doğu ve Batı Medeniyetleri, Değer, Sevgi, Kadın, Maddecilik, Maneviyat, The Success of woman, The Eastern and Western Civilizations, Value, Woman, Materialism, Morale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Uzun uğraşlar sonunda ortaya konulan bu özverili tez çalışmasının amacı, asırlardır horlanmış, hep arka plana itilmiş, toplumsal baskılara, haksızlıklara maruz kalmış, insanlık dışı uygulamalarla bir ömür geçirmiş, bin bir zorluklara göğüs germiş, değeri tam anlamıyla anlaşılamamış günümüz kadınının kendini gerçekleştirme yolunda var olma mücadelesine katkıda bulunmaktır ve onların değerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır, Neden kadın? Neydi kadının suçu? Sadece kadın olmak mıydı? Hayatımızın her anında ve her alanında var olan kadının ortak özgeçmişini araştırıp, kadının hayatımızdaki sosyal, tarihi, eğitsel, ekonomik önemine vurgu yaparak hayatımızdaki yeri ve önemine dikkat çekmek, kadının ne kadar değerli varlıklar olduğunu insanoğluna hatırlatmak, kadına değer ve önem verildiğinde her alanda başarının daha kolay geleceğini ispatlamak, kendini gerçekleştirme yolunda onlara destek olmak tezin ana hedefidir. Nasıl değerli olmasınlar! Onlar bizim, analarımız, kardeşlerimiz, sevgililerimiz, daimi destekçilerimiz... Kısacası her şeyimiz!Doğu ve Batı medeniyetlerinin, toplumlarının kadına bakış açısının incelendiği bu özverili karşılaştırmalı çalışmada, yöntem olarak sosyal-kültürel, tarihsel, dinsel boyutlu bir araştırma yaparak iki farklı kültür arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları gerek edebi eserler aracılığıyla, gerek sosyal içerikli kaynaklarla tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu karşılaştırmalı yöntem sayesinde Doğu ve Batı medeniyetlerinin sevgiye olan inancına, kadın algısına ve değer yargılarına objektif bir şekilde bakılarak çıkarımlarda bulunulmuştur.Sonuç olarak diyebiliriz ki; ortak kötü kadere sahip olan kadın, tarih tünelinde sayısız işkencelere, zulümlere, haksızlıklara uğramıştır. Fakat, artık bu karamsar tablo yerini daha umut verici, iyimser, pozitif bir tabloya bırakmıştır. Son yüzyıllarda ise Batı, Doğu'ya göre endüstrileşmenin, hukuksal ve eğitimsel gelişmenin doğal sonucu olarak daha olumlu gelişmeler kaydetmiş; kadın, haklar ve yaşam tarzı bakımından bir adım öne geçmiştir. Fakat aşk ve sevgi konularında Doğu kültürü apayrı bir yere sahiptir. Doğu'da aşk başkadır. Doğu'da aşk başka doğar. Doğu'nun sevgiye ve kadına bakış açısı çok eskilere dayanır ve sağlam temeller üzerine kuruludur. Doğu'da manevi değer olgularına bakış ve duygusallık önde gelirken, Batı'da rasyonel tutum ve madde ağır basmaktadır. Şunu da söylemeden geçmemek gerekir ki: Kültürler, coğrafyalar, yaşamlar, iklimler farklı da olsa bütün kadınlar değerlidir!
Özet (Çeviri)
The aim of this sacrified thesis, appeared after a great deal of struggling, to support today?s woman?s struggling on the way of proving her identity whose value couldn?t be understood exactly who came over lot?s of obstacles, spent her life along with lot?s of wild practises exposed to injutices and social compulsion, always seen in backgrounds, despised over ages and to help their value to be understood in a better way. Why women? What was the woman?s crime? Just becoming woman? Searching the main background of woman, who is in every moment and place of our life, pointing out the woman?s social, historical, educational and economic importance, reminding the human being how much important the woman?s place is, proving that if given enough value to the woman, the success will be caught in every area easier and lastly supporting them while they are doing their best, are all the main aims of this thesis. How can they be unvaluable? They are our mothers, sisters, darlings shortly everything.The differences and similarities between two different cultures were tried to be spotted by making a socio-culturel, historical and religional research with both literatural and social sources in this sacrified comperative work in which the viev of Eastern and Western civilazations?societies to the woman. Thanks to that comparative technique, inferences have been done by analyzing the Eastern and Western civilization?s belief against love, vief of woman and values.Conclusionally, we can say that the woman having the same bad faith exposured to countless tortures, injustices etc. along the history. However, instead of this pesimistic view there is a more optimistic, pozitive and happy view. Recently, the West has showed more pozitive improvements compared to the East as a result of devoloping its technology, education and policy and woman has gone a step ahead in terms of rights and lifestyle. However, Eastern culture has a unique place in terms of love. The love is different at East. The love wakes differently at East. The East?s view of love and woman goes to very old dates and is founded on strong frames. While spritual values and romantizm preceed everything at East, the materialistic and rational views are more valued. Lastly not to pass without saying that ?All the women are valuable even if the cultures, regions, lifes, climates differ!