Krizlerin anatomisi ve Türkiye'de 2001-2008 finansal-ekonomik krizleri üzerine bir inceleme
An inquiry on the anatomy of crises and the financial-economic crises of 2001-2008 in Turkey
- Tez No: 327467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Ekonomik Kriz, Kriz Modelleri, Reel Sektör, Finans Sektörü, Financial crisis, Economic crisis, Models of crisis, Real sector, Financial sector
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tarihsel bir perspektifle bakıldığında finansal faaliyetler birçok krizi de içinde barındırmıştır. Bu, mevcut ekonomik sistemin doğasında bulunan bir özellik gibi görünmektedir. Söz konusu sistem devam ettiği sürece krizlerle karşılaşılması da kaçınılmaz olmaktadır.Görüldüğü günden beri iktisatçılar, krizlerin oluşumunu, neden ve sonuçlarını anlamaya ve bu olguyu açıklamaya çalışmışlardır. 1980'li yıllarda Dünya'nın pek çok ülkesinde hızla yayılmaya başlayan finansal küreselleşme akımı kriz olgusunu daha belirgin bir şekilde gündeme getirmiş ve krizlerin oluşum aşamaları, nedenleri ve etkileri pek çok iktisatçının birinci gündem maddesi olmuştur.Bu çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır. İlk amaç kriz kavramının açık-lanması ve başlıca kriz kategorilerinin incelenmesidir. İkinci amaç ise Dünya krizleri paralelinde ülkemizde yaşanan 2001 ve 2008 ekonomik krizlerinin irdelenmesidir.
Özet (Çeviri)
From an historical perspective, financial and economic activities seem to involve certain crises. This seems to be a characteristic inherent in our present economic system. As long as this system continues, crises will be inevitable.Right from the beginning, the economists have tried to understand the formation, causes, and impacts of crises and tried to explain this phenomenon. In the 1980s, financial globalization has brought the crisis phenomenon more explicitly to the agenda and the stages of crisis formation, causes and impacts have become the primary item of agenda for quite a number of economists.This study has two basic goals. The first goal is to explain the concept of crisis and to expound the main categories of crisis. And the second goal is to analyze, in parallel to global crises, the 2001 and 2008 economic crises in Turkey.