İlköğretim okullarında spor yapan öğrencilere yönelik ailelerin beklentileri çocuklarda gözlenen davranış değişimleri ve spora katılımın önündeki engellerin araştırılması
Parents' expectations towards children joining sports activities in primary school, behavior changing observed on those children and obstacles against joining sport activities
  1. Tez No: 327591
  2. Yazar: İRFAN TUNAHAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN SÜEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Çocuk, Spor, 1 - Parent2-Child3-Sports4-Expectations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma ile Nevşehir ilinde, çocukları okullarda spora devam eden ailelerin beklentilerinin belirlenmesi, ailelerin gözlemledikleri davranış değişiklikleri ve spora katılımın önündeki engellerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla; ilgili literatür incelenerek araştırma problemine ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında ilköğretim okullarında spora katılan öğrencilerin velilerine yönelik anket uygulanmış ve anketten elde edilen bulgularla araştırmanın problemine çözüm aranmıştır.Bu araştırmanın çalışma evrenini 2011-2012 eğitim öğretim yılında Nevşehir ilinde ilköğretim okullarında okuyan sporcu öğrenciler oluşturmaktadır. Ancak bu sporcuların sayısı çok fazla olduğundan ve hepsine ulaşmakta güçlük çekildiğinden örnekleme yoluna gidilmiştir. Bu örnekleme grubu ilköğretim okullarında öğrenim gören sporcu lisansına sahip sporculardan tesadüfü yöntemle seçilmiştir. Araştırmada; frekans ve yüzde dağılımları bulunmuş, ayrıca okulsporlarıyla uğraşan sporcuların görüşlerinin değerlendirilmesinde frekans dağılımı (f), aritmetik ortalama ( X ), standart sapma (SS) ve yüzde (%) değerler kullanılmıştır. Anketlerin değerlendirilmesi için SPPS 15.0 paket programı kullanılmıştır.Spor yapan öğrencilerin devam ettikleri spor branşlarını (%75,7) kendilerinin belirledikleri, ailelerinin beklentilerinin olumlu oranda karşılandığı ve ailelerin spora gönderme isteklerinin %62,7 olduğu görülmektedir.Bu çalışmaya katılan velilerin, %59,6'sını bayanlar, %40,4'ünü erkekler oluşturmuştur. Ayrıca %4,5'i 20-29 yas, %22,9'u 30-34 yas, %34,7'si 35-39 yas, %25,4'ü 40-44 yas ve %12,4'ü de 45- 59 yaş aralığındadır.Ailelerin eğitim durumları ise, annelerin %40,7'sinın ilkokul, %21,5'inin ortaokul, %24,3'ünün lise, % 13,6'sının üniversite mezunu olduklarını ifade etmişlerdir. Bu durumda araştırmaya katılan annelerin eğitim seviyelerinin çoğunluğunun ilkokul mezunu olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan babaların ise %24,0'ı ilkokul, %20,6'sı ortaokul, %31,6'sı lise, %23,7'si üniversite mezunu olduklarını ifade etmişlerdir. Bu durumda araştırmaya katılan babaların çoğunluğunun lise mezunu olduğu görülmektedir.Aylık gelir seviyeleri ise %39,5 oranıyla 0-999TL aralığında, %30,8 oranıyla 1000-1999 TL aralığında, %17,8 oranıyla 2000-2999 TL aralığında, %6,5 oranıyla 3000-3999 TL aralığında ve %5,4 oranıyla 4000 TL ve üstü olarak farklı gelir gruplarında birbirleriyle yakın oranlarda bir dağılım göstermektedir. Bu durumda araştırmaya katılan velilerin dar, orta ve iyi seviyeli gelir gruplarından oluştuğunu söyleyebiliriz.Araştırmaya katılan velilerin meslek dağılımları ise annelerin %79,1'i ev hanımı, %6,8'ni öğretmen, geri kalan %14,2'sini diğer meslek gurupları oluşturmaktadır. Babaların ise %22,6'sı serbest meslek, %20,6'sı işçi, %18,4'ü memur, %11,6'sını öğretmenler oluşturmaktadır.Ailelerin spor yapma alışkanlıklarına bakıldığında ise; %45,8'i ara sıra spor yaptığını, %38,1'i spor yapmadığını ve %16,1'i ise düzenli spor yaptıklarını belirtmişlerdir. Bu durumda araştırmaya katılan velilerin çoğunun düzenli bir spor alışkanlığının olmadığını söyleyebiliriz.Sonuç olarak ailelerin beklentileri ile çocukların beklentileri çatışmakta, çocuklar için“eğlenmek”ilk sırada önemli bir katılım motivasyonu iken, bizim çalışmamızda aileler açısından son sıralarda bir beklenti olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is defining Parents' expectations towards their children joining any kind of sports activities in primary school, detecting behavioral changing observed on the children by their parents and finding out what obstacles there are against joining sports activities in Nevşehir provinceWith this aim, knowledge related to the problem of the research has been tried to deduce by searching related literature. Within the research, Questionnaires were applied to the parents whose children were attending any kind of sports activities and solution of the problem of this research has been tried to find with the help of the findings from the questionnaires.In this research the subjects consist of children who engage with sport and attend a primary school in 20011-2012 educational year in Nevşehir Province. Nevertheless, sampling method was used since the number of these sports children was too much and connecting with them wasn't always available. This sampling group was randomly selected among the sports children having a sport license and attending to a primary school.In the research, Frequency and percentage distribution have been found. Besides, in the evaluation of ideas from the children who engage with sports in the school, frequency distribution (f), arithmetic mean (X), standard deviation (SS) and percentage (%) were used. SPSS 15.0 package was used for assessment of the questionnaires.In the research , It has been revealed that students (%75,7) engaging sports decides the branches of the sports which they attend on their own, parents' expectations are satisfied in a positive portion and parents' demand about guidance for a sport branch is %62,7The parents taking place in this study consist of %59,6 women and %40,4 men. In addition, age distribution in these parents is %4,5 20-29 ages, %22,9 30-34 ages, %34,7 35-39 ages, %25,4 40-44 ages and %12,4 45- 59 ages.When the parents' educational success are evaluated in the research, it has been found out that %40,7 of mothers only could graduate from primary school in their educational lives, %21,5 graduated from secondary school, %24,3 of them graduated from a high school and %13,6 of them had graduations from universities. With the help of this data, It is easily understood that most of the mother attending this research graduated from primary school. On the other hand, %24,0 of fathers attending this research graduated from primary schools, %20,6 graduated from secondary school, %31,6 of them had high school graduation degree and %23,7 graduated from universities. So, Most of the fathers taking place in this research have high school graduation degree.The level of income per month of these families is that %39,5 of them have income between 0-999 TL, %30,8 have income between 1000-1999 TL, %17,8 have a income 2000-2999 TL , %6,5 have income 3000-3999 TL an %5,4 of them have income 4000 TL or more. The rates in these amounts showed that the distributions are closer to each other in each group. So, It can be said that parents taking place in this research have bad, normal, good levels of income rates per month. As for the professional distribution of the parents, %79,1 of mothers are housewives, %6,8 are teachers and the remained mothers have different professionals. %22,6 of fathers are self-employed, %20,6 of them are civil servants and %11,6 of fathers are teachers.In the regard to the inclination and the habit of these parents towards sports, %45,8 of these parents sometimes do exercises, %38,1 of them don't do exercises and %16,1 of them do sports regularly. So, with the light of this data, it can be said that most of the parents joining this research don't have enough habits for sports.In sum, this research clearly shows that children's expectations and the parents' expectations don't fit to each other and make conflicts between them. While“enjoying”is one of the most important motivations for beginning a sports activity for children, the concept of“enjoying”doesn't have too much importance to initiate their children to any sports activity for parents.