İlköğretim okullarında beden eğitimi dersine yönelik öğrenci ve ana-baba tutumları
Student's and parent's behaouviors for physical education lesson at primary schools
- Tez No: 334124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anne-Baba, Beden Eğitimi, Tutum, İlköğretim Öğrencileri
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim 6, 7 ve 8.sınıflarda örgenim gören öğrencilerin ve velilerinin beden eğitimi dersine katılımına yönelik tutumunu belirlemek, bu tutumların öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerinden elde edilen bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını karşılaştırarak ortaya koymaktır. Çalışmaya, Ankara İli Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Çankaya, Yenimahalle ve Mamak İlçelerinde öğrenim gören 717 öğrenci ve 640 veli gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; çocukların beden eğitimi dersine olan tutumlarıyla ilgili ve öğrenci velilerinin beden eğitimi dersine olan tutumlarıyla ilgili iki ayrı tutum ölçeği kullanılmıştır. 6. , 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin ve öğrenci velilerinin beden eğitimi dersine olan tutumlarının olumlu anlamda oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. İlköğretim okulu erkek ve kız öğrencilerin beden eğitimi dersine olumlu yaklaştıkları saptanmıştır. Okul takımında bir spor branşında oynayan öğrencilerin oynamayan öğrencilere göre beden eğitimi dersine karşı daha olumlu tutuma sahip oldukları saptandı. İlköğretim okulu öğrencilerinin sınıf düzeyleri yükseldikçe beden eğitimi dersine karşı olan olumlu tutumlarının azaldığı tespit edildi. Kadın ve erkek velilerin tutumlarında herhangi bir fark saptanmamış ve genelde beden eğitimi dersine karşı olumlu tutuma sahip oldukları görülmüştür. Spor yapan velilerin, spor yapmayan velilere göre beden eğitimi dersine karşı daha olumlu tutuma sahip oldukları saptanmıştır. Velilerin beden eğitimi dersine olan tutumların eğitim durumlarına göre değişmediği saptanmıştır. Çoğu zaman sporla ilgili TV programı seyreden velilerin, bazen sporla ilgili TV programı seyreden ve hiç seyretmeyen velilere göre beden eğitimi dersine karşı daha olumlu tutuma sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Student's and Parent's Behaouviors for Physical Education Lesson at Primary Schools The aim of this study to determine primary 6. , 7. and 8. grade study of the students' and parents' attitude towards particaption in physical education classes, to determine obtained personal information of parents and students by comparing the effect of the independent variables. In the study, depending on who the Ankara state, Yenimahalle, Mamak, Çankaya education districts, 712 student sand 640 parents participated in as a volunteer. Research, data collection tools related children?s attitudes of parents and students“attitude scale survey”was used. As a result of the research, 6. , 7. and 8. students and parents of students physical education lesson that attitudes were found to be positive Elementary school physical education lesson according to male students female students approaching the area has been identified more positive. A team of students who don't play in the field of sports by the school tend to have more positive attitudes towards physical education lesson. Elementary school students in the higher grade levels were decreased positive attitudes towards physical education. Detected any difference in attitudes of men and women, parents have generally positive attitudes towards physical education respectively. Parents are involved in sports, fitness than their parents don't tend to have more positive attitudes towards physical education. By the level of education didn't change the attitudes of parents to physical education. Most of the time watching TV shows about sports parents, sometimes watching a TV show about sports and physical education lesson to parents more than ever meets the positive attitude they have identified. KeyWords: Attitude, Parents, Physical Education, Primary Students