Korunmaya muhtaç ilköğretim 6-8 sınıf öğrencilerinin sosyalleşme becerilerinin incelenmesi
Examining socialisation skills of 6th-8th grade students in orphanage
- Tez No: 327610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmetler, korunmaya muhtaç çocuk, sosyalleşme, yetiştirme yurtları, Social services, children in need of protection, socialisation, orphanages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmamın amacı, yetiştirme yurtlarında kalan 6-8. sınıf ilköğretim öğrencilerinin sosyalleşme becerilerinin hangi düzeyde olduğunu ortaya koymaktır. Araştırma 4 ildeki 6 yetiştirme yurdunda yapılmıştır. Araştırmadaki veriler nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılarak elde edilmiştir. Nicel veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlilik ve güvenilirliği sınanan Sosyalleşme Becerisi Ölçeği (SBÖ) ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Ayrıca örneklem grubu içerisinden rastgele seçilen 33 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılarak nitel verilere ulaşılmıştır. Araştırmada, cinsiyet değişkeni ile sosyalleşme becerisi arasında anlamlı fark bulunmuştur. Yaş, yurtta kalma süresi, anne ?babanın hayatta olma durumu, kardeş sayısı değişkenleri ile toplam puanlar arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nitel verilerine göre, korunmaya muhtaç çocukların arkadaşları ile iletişimde sorun yaşamadıkları saptanmıştır. Çocukların toplumun faydalı bir üyesi olmak için çaba gösterdikleri ve yaşadıkları topluma uyum sağlamayı istedikleri ortaya çıkmıştır. Çalışmaya katılan çocuklar, yetiştirme yurtlarının yapı ve işleyişi ile ilgili birtakım eksiklikleri dile getirmiş, kurum bakımının çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuz etki nedeniyle ?kurum bakım modelinin? tekrar gözden geçirilmesinin zorunlu olduğu ortaya çıkmıştır.2012, Sayfa: 96
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the level of socialisation skills of 6th ? 8th grade primary school children who stay in orphanages. The research has been done in 6 different orphanages in 4 provinces. The data has been obtained from qualitative and quantitative research methods at the same time. The qualitative data have been gathered by Socialisation Skills Scale (SSS) which is developed by the researcher, and is tested its validity and security. The obtained data have been analysed by SPSS programme. Also, the quantitative data have been reached by half-structured interviews with 33 students who are selected randomly from the sample group. In the research, a remarkable difference has been found between the gender factor and the socialisation skill. It has been seen that there is no significant relation between total points and age, duration of residence in the orphanage, status of parents? being alive and number of brothers/sisters. To the qualitative data of the research, it has been determined that the children who are in need of protection do not have any problem with their friends. It has been seen that these children have endeavoured to be a good member of the society, and they wish to adapt the society in which they live. All children participated in this study have expressed some imperfections in the structures and operations of orphanages, and it has emerged that the model of institutional care have to be reconsidered because of the negative effect of institutional care on children.2012, page:96