Grup etkinlikleri ile matematik öğretiminin matematik başarısına ve matematiğe yönelik tutuma etkisi
The effect of mathematic teaching with group activities to the mathematic achievements and the attitude of mathematic.
  1. Tez No: 327652
  2. Yazar: BEYHAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Tutum, Akademik başarı, Geleneksel yaklaşım, Yapılandırıcı yaklaşım, Mathematic, Attitude, Academic achievements, Traditional approach, Constructive approach
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, ?Grup Etkinlikleri ile Matematik Öğretiminin Matematik Başarısına ve Matematiğe Yönelik Tutuma Etkisi?ni saptamaktır. Araştırma, deneme modellerinden kontrol gruplu Ön test-Son test modele göre düzenlenmiş. Uygulama 2012?2013 eğitim-öğretim yılının 1. döneminde İstanbul ili Kadıköy ilçesinde 30 Ağustos Ortaokulu'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada okulun 7-A/B şubelerinden; A şubesi deney, B şubesi kontrol grubu olmak üzere kura yöntemiyle yansız olarak belirlenmiştir.Verilerin toplanmasında matematik tutum ölçeği ve matematik başarı testi kullanılmıştır. Araştırmanın uygulamasına geçilmeden, matematik tutum ölçeği ve matematik başarı testi deney ve kontrol gruplarına ön test olarak verilmiştir. Gruplar yıl sonu karne notlarına göre değerlendirilmiştir. Her iki grupta 30'ar olmak üzere toplam 60 öğrenci ile çalışma yapılmıştır. Deney grubu ile 8 hafta boyunca aşağıdaki grup etkinlikleri yapıldı: 1. Toplama işleminden çarpma işlemi, 2. Kuyudaki Kurbağa, 3. Sayı Doğrusu, 4. Rasyonel Sayıların Farklı Gösterimi, 5. 3 Rasyonel Sayı, 6. Üç Doğru, 7. Eş ve Bütünler Açılar, 8. Açı HesabıKontrol grubunda ise öğretim programının gerektirdiği uygulamalar devam etmiştir. Uygulamalar sonunda matematik tutum ölçeği ve matematik başarı testi son test olarak verilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde grupların kendi içindeki durumlarının belirlenmesi için SPSS'de Bağımlı Örneklemler T-Testi, gruplar arası karşılaştırmada ise Bağımsız Örneklemler T-Testi kullanılmıştır ve gruplar arası anlamlılık 0,05 düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırma Sonucunda grup etkinliklerinin yapıldığı deney grubunun matematiğe yönelik tutumlarında ve matematik başarılarında olumlu gelişmeler gözlemlenmiştir. Kontrol grubunun matematiğe yönelik tutumlarında ve matematik başarılarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişmenin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of these study is to establish of the effect of mathematic teaching with group activities to mathematic achievements and the attitude of mathematics. The research has been prepared according to first test-last test model with control group from trying models. This implementation was carried out at The Kadıköy 30 August Secondary School in 2012-2013 first term. The school of branch 7/A & 7/B was objectively determined with draw method as 7/A classroom is experiment group and 7/B classroom is control group. Mathematic achievement test and mathematic attitude scale was used to collect the data. Mathematic achievement test and mathematic attitude scale were presented to experiment and control groups as first test before the research was not implemented. The Groups were analyzed according to year end school report notes. The research was made 60 total students as 30 students in each groups. These activities were done with experiment group during 8 weeks as the way that: 1. from sum to multiplication, 2. questions of frog in well, 3.numerical axis, 4. difference run of rational number, 5. 3 rational number, 6. three line, 7. congruent and supplement angle, 8. Angle calculation.Control Group was continued with teaching program activities, too. The attitude of mathematic and mathematic achievements test was implemented as last test. Dependent samples T-Test was implemented for analyzing of the data in the situation of each groups in SPSS, Independent samples T-Test was implemented for analyzing of the data between these groups ,and the significance is 0,05 between the groups. The experimental groups with group activities have been positive development to attitude of mathematic and mathematic achievement at the end of research. The mathematic achievement and the attitude to mathematic of experimental group have been stated to not have any significant change statistically.