Yöneticilerin değerlerini etkileyen etkenler
The factors which affect the director's value
  1. Tez No: 327653
  2. Yazar: CEMİL TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Yönetici Değerleri, Values, the values of Administrators
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim kurumlarında yönetici pozisyonundaki eğitim yöneticilerin değerlerini etkileyen etkenlerin belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla: incelenen konuya ilişkin yöneticilerin değerlerinin, çeşitli değişkenler açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediği aranmıştır. Bu araştırmada konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu, 2011?2012 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli Maltepe ilçede bulunan eğitim kurumlarında görevli yöneticiler oluşturmaktadır. Anketten elde edilen verilerin güvenirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlıkları (Cronbach Alpha katsayıları) hesaplanmıştır.Araştırmaya katılan yöneticilerin cinsiyet, yaş, branş, eğitim düzeyi, mezun olunan okul, meslekteki hizmet yılı, yöneticilik kıdemi, çalıştığı kurum (devlet-özel) atanma şekli (sınavlı-sınavsız), varsa yöneticilik eğitimi kaynağı değişkenine göre farklılıkları incelenmiştir. Anket verileri çözümlenmesinde frekans ve % (yüzde) hesaplamaları yapılmıştır. Eğitim yöneticilerinin değerlerini etkileyen etkenlerin belirlenmesi amacıyla deneklere 38 adet ifadede görüşleri sorulmuş ve aranılan görüş farklılıklarının test edilmesi için bağımsız grup t-Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da homojen gruplar için LSD Testi, homojen olmayan gruplar için Games-Howell Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, yöneticilerin sorulara verdiği cevaplar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the factors which affect the values of education administrators who are in charge of management in educational institutions. For that reason, whether the education administrators? values related to the studied subject differ from the point of various parameters have been searched. In this study, the resources and the factual data related to the subject have been researched carefully. The work group of this study is composed of the education administrators of the education institutions in Maltepe district in İstanbul in 2011- 2012 Academic Year. In the statistical research made for the reliability of the data acquired from the survey, the internal consistency ( Croncbach Alpha coefficient ) has been calculated in SPSS program.The differences of the administrators? participated in this study have been searched in accordance with their gender ,age, branch, education level, the university they graduated, service time , the length of service in administration , the institution they work ( state- private ), assignment type ( with an exam- without an exam ) and ,if variable ,the source of administration training. In the analysis of the data in the survey, frequency and percentage calculations have been made. The opinions of the participants have been asked in 38 statements with the purpose to determine the factors which affect the values of education administrators and for testing of the researched differences in opinions, t- Test and One- Way Analysis of Variance ( ANOVA) and as a complementary Post Hoc technique , LSD Test for homogeneous groups and Games Howell Test for non homogeneous groups have been applied and the results have been evaluated. As a result of the analysis made ,the answers which the administrators gave to the questions have been commented on.