Matematik dersinde probleme dayalı öğrenme yaklaşımının öğrenme ürünlerine etkileri
The effects of problem based learning approach on learning products in mathematics lesson
  1. Tez No: 252792
  2. Yazar: KEMAL ÖZGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT PESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Probleme Dayalı Öğrenme, Geleneksel Öğretim, Öğrenme Ürünleri, Bağıntı-Fonksiyon-?slem, Mathematics Education, Problem Based Learning, Traditional Education, Learning Products, Relation-Function-Process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Matematik eğitiminde, hızla gelisen ve değisen bilgi çağına paralel geleneksel eğitim anlayısı yerine aktif öğrenen, öğrenmeyi öğrenen, elestirel ve yaratıcı düsünebilen ve problem çözebilen öğrencileri yetistirmek için yeni ve etkili yaklasımlara ihtiyaç vardır. Bu yaklasımlardan biri de; öğrenci merkezli, probleme dayalı ve tümevarımsal olan probleme dayalı öğrenme yaklasımıdır. Probleme dayalı öğrenme öğrencileri isbirlikli gruplar içinde günlük hayat problemlerine çözüm aramaya iten eğitimsel metottur. Öğrenciler gerçek problem durumlarına dayalı olarak öğretmen rehberliğinde problemi kesfetme, analiz etme, problemi çözme ve öğrenme için gerekli olan bilgiyi problem çözme yöntemiyle bireysel ve grup olarak toplamayı öğrenirler. Bu arastırmanın amacı, probleme dayalı öğrenme yaklasımının ortaöğretim 9. sınıf matematik dersi fonksiyonlar konusunun öğretiminde öğrencilerin akademik basarısı, matematik dersine yönelik tutumları ve hatırda tutma düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Arastırma deneysel bir çalısma olup ön test ? son test kontrol gruplu desen kullanılmıstır. Çalısmada, deney grubunda probleme dayalı öğrenme yaklasımı izlenirken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yaklasımı kullanılmıstır. Arastırma, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında, Diyarbakır ili, Çınar ilçesinde bulunan Çınar Lisesi'nde aynı öğretmen tarafından eğitim verilen 9-D ve 9-E sınıflarında okuyan toplam 40 öğrenci üzerinde yürütülmüstür. Öğrencilerin özellikleri açısından, her iki grubunda denk olduğu çalısmaya deney (20) ve kontrol (20) gruplarından öğrenciler katılmıstır. Veri toplama aracı olarak ?Matematik Basarı Testi?, ?Matematik Tutum Ölçeği? ve ?Öğrenci Tanıma Formu? kullanılmıstır. Ön test ve son testlerin uygulama süreleri hariç arastırma on hafta sürmüstür. Deneysel islemlerden önce ve sonra gruplara ön test ve son test olarak basarı testi ve tutum ölçeği uygulanmıstır. Deneysel islemlerden 30 gün sonra öğrencilerin hatırda tutma düzeylerini ölçmek için basarı testi tekrar uygulanmıstır. Arastırma verileri SPSS paket program kullanılarak analiz edilmis ve yorumlanmıstır. Elde edilen veriler, bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi, tek faktörlü ve iki faktörlü varyans analizi, frekans, ortalama ve yüzde kullanılarak değerlendirilmistir. Arastırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda; matematik eğitiminde probleme dayalı öğrenme yaklasımının, öğrencilerin; a.) Akademik basarı düzeylerini arttırdığı, b.) Matematik dersine yönelik tutum düzeylerini yükselttiği, c.) Hatırda tutma düzeylerini gelistirdiği, sonuçlarına varılmıstır. Probleme dayalı öğrenme yaklasımı ile ortaöğretim öğrencilerinde elestirel ve yaratıcı düsünme, alternatif açıklamaları gelistirme, veri hazırlama, bilissel çatısmalara katılım, alternatif hipotez gelistirme, hipotezleri test etmede deneyler tasarlama ve bulunan açıklamalar arasında uygun hipotezi seçme etkinlikleri yoluyla anlamlı öğrenmenin yapıldığı aktif bilissel süreçlerin gelismesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In mathematics education, paralel to knowledge era which is rapidly developed and changed instead of traditional education approach new and effective approach required for deveoping students to active learner, learn to learning, critical and creative thinker and problem solver. One of this approach is problem based learning which is student-centered, problem based and inductive approach. Problem based learning is an educational method which is promote students to find solution for real-world problems into colloborative groups. Students learn, base on real-world problems situations with teacher guidance discovering problem, analyze, solve problem and learn to gather konowledge required for learning with problem solving by self and peers. The aim of this research is to examine the effect of problem based learning approach on sudents? academic achievement, attitudes towards to mathematics lesson and retention levels in the teaching of functions issue in high school mathematics lesson at 9th grade. This research is an experimental study, which includes pretest and posttest with control group. In the study, problem based learning approach was used with the experimental group, whereas traditional teaching approach was used with the control group. The research has been carried out in 2006-2007 educational year with total 40 students from 9-D and 9-E classes, who were taught by the same teacher, in Çınar High School, in Diyarbakır. Students who participated in this study are divided into two equal groups, which are the experimental group (n=20) and control group (n=20). ?Mathematics Success Test?, ?Mathematics Attitude Scale? and ?Student Recognition Form? was used as data collection tools. This study is completed within ten weeks without the application of pretest and posttest. Before and after the experimental processes, success test and attitude scale was applied to the groups as a pretest and posttest. 30 days after the experimental processes, success test was again applied in order to evaluate retention levels of the students. The research data were analyzed and commented with the SPSS package program. Obtained data was evaluated and analyzed by using t-test for dependent and independent groups, one-way and two-way ANOVA, frequency, mean and percentage. As a result of collected data analyses in the research; it is concluded that in mathematics education problem based learning approach influenced students by a.) Increasing their academic achievement levels, b.) Increasing their attitudes levels towards to mathematics lesson, c.) Improving their retention levels. With problem-based learning high school students will able to think critical and creative, develop different explanations, prepare data, participate to conflict issues, develop alternative hypothese, design experiments to examine hypothese and between findings choose appropriate hypothese. Through this activities problem-based learning will provide contributions to active cognitive process developing where meaningful learning construct.