Yöneticinin karar alma, koordine etme ve iletişim süreçlerinin işleyişindeki yeterliliklerinin okul başarısına etkisi
The effect of the director's to the school achievement is deciding, coordinating and the competences in the period of communication processing
  1. Tez No: 327657
  2. Yazar: FARUK YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Alma, Koordine Etme, İletişim, Decision-making, coordinating, Contact Us
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma okulda yöneticinin karar alma koordine etme ve iletişim süreçlerinin işleyişindeki yeterliliklerinin, okul başarısına etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma; İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan Maltepe ilçesindeki ortaöğretim kurumlarından anadolu liseleri, genel ve özel liselerde görev yapan 353 öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmadaki veriler, yöneticinin karar alma koordine etme ve iletişim süreçlerinin işleyişindeki yeterliliklerinin okul başarısına etkisi anketi ile toplanmıştır. Anketler, öğretmenlere araştırmanın amacı hakkında bilgi verildikten sonra uygulanmıştır. Anket iki bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde ankete katılanların demografik bilgilerine başvuruldu. İkinci bölümde ankete katılanlara, çalıştıkları yöneticilerinin karar alma, koordine etme ve iletişim süreçlerinin işleyişindeki yeterliliklerinin okul başarısına etkisinin belirlenmesi için 45 soru yöneltilmiştir. Bu bölüm her bir süreç için 15 soru olmak üzere üç alt bölümden oluşmaktadır.Araştırmada yöneticinin karar alma koordine etme ve iletişim süreçlerinin işleyişindeki yeterliliklerinin okul başarısına etkisinin cinsiyet, yaş, branş, eğitim düzeyi, hizmet yılı, çalışma süresi, okul türü, çalıştığı kurum (devlet-özel) değişkenlerine göre farklılıkları incelenmiştir. Anket verileri frekans, %(yüzde), t-testi, Anova (Tekyönlü varyans analizi) ve araştırmalarda gruplar arası farkın belirlenmesine yönelik çoklu karşılaştırma (post-hoc) testi yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This reseonch is corried out to determine the effect of administrators competencies in Decision-making, coordinating and commonication processes to the success of school. Reseonch was corried out omong 353 teachers working in secondory schools in Maltepe, Located in the Asion side of İstanbul.The dota in this study were collected by a questionnaire named ?Effect of administrators? Competencies in decision makiny, coordinating and communication processes to the succes of school.Polls are applied to teachers by visiting indisidually and they were informed about the aim of the survey. The survey consisto of two ports. In the first section demographics of the respondents were referenced. In the second section, 45 questions were asked in order to determine the effect of administrators competencies in decision-making coordinating and communication processes to the successes of school. This section consists of three sub-sectons including 15 questions each.In this reseonch, the effect of administrators? competencies in decision making, coordinating and communication processes to the success of school was exaamined accordiry to the differences of variables such as, gender, age, industry,level of education, years of service, duration of work, type of school, institution (public-private). Survey data is interpreted by applying frequency, %(percent), t-test, ANOVA (onalysis of variance simlex and multiple comporison test (Post-hoc).