İlköğretim II. kademe öğrencilerinin sosyal görünüş kaygıları ile benlik saygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research of the relationship between social appearance anxiety elementary II. level students and their self-esteem
  1. Tez No: 327659
  2. Yazar: FATMA IŞIKOL ÖZGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, benlik, sosyal görünüş kaygısı, Self-esteem, individuality, social appearance anxiety
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada, İstanbul İli Üsküdar İlçesi ilköğretim ikinci kademede öğrenim görmekte olan öğrencilerin sosyal görünüş kaygıları ile benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modellerinden karşılaştırma türü tarama modelinde bir çalışmadır. Çalışma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü?ne bağlı 4 kamu okulu ve 3 özel okulda ikinci kademede öğrenim gören 516 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin 270?i kız, 245?i erkektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Piers Harris Çocuklar İçin Öz-Kavramı Ölçeği?, ?Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği? ve araştırmanın bağımsız değişkenleri hakkında veritoplamak amacıyla araştırmacı tarafından düzenlenen ?Anket? kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulguların analizinde frekans ve yüzde dağılımları kullanılmış, ayrıca gruplararası farkı belirlemede Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bağımsız Gruplar t Testi, Kruskal Wallis-H Testi; hangi gruplar arasında farklılık olduğunu belirlemede Post-hoc LSD tekniği ve Mann Whitney-U Analizi; gruplar arasındaki ilişkiyi belirlemede ise Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, İlköğretim II. Kademe öğrencilerinin benlik saygısı alt faktör ve toplam puanları ile sınıf, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, kardeş sayısı, kaçıncı kardeş olduğu, okul türü, ünlüleri takip etme, marka giyinme, magazin programı izleme, kilo alma korkusu, spor yapma, müzik aleti çalma, sosyal paylaşım sitelerinin aktif kullanıcı olma, internette geçirilen süre, sürekli oynanan video oyunları, akademik düzey değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Benlik saygısı ile yaş değişkeni arasında anlamlı farkbulunmamıştır.Sosyal görünüş kaygısı puanları ile anne eğitim düzeyi, kilo almaktan korkma, spor yapma, akademik başarı değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Sosyal görünüş kaygısı puanları ile yaş, sınıf, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı, kaçıncı kardeş olduğu, okul türü, ünlü kişilerin takibi, marka ivgiyinme, magazin programı izleme, müzik aleti çalma, sosyal paylaşım sitelerinin aktif kullanıcı olma, internette geçirilen süre, video oyunları oynama değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur.Piers Harris çocuklarda öz kavramı ölçeği alt boyut ve toplam puanları ile Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği toplam puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi sonucunda, Piers Harris çocuklarda öz kavramı ölçeği toplam puanları ile Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği toplam puanları arasında; Piers Harris çocuklarda öz kavramı ölçeği alt boyut puanları ile Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, researcher focuses on second grade elemantary school students from Uskudar-Istanbul to investigate the relations level between social appearance anxiety and self esteem. This research is a comparison scanning model type of study of a relationship scanning model. Research is applied to second grade students, during the 2011-2012 semester. There are 516 students from Uskudar region of the city of İstanbul, who go to 3 private and 4 government schools which are run by Üsküdar District of Ministery of Education. There are 270 female and 245 male students who have participated to his research.In this research, the researcher has used "Self-concept scale for children by Piers Harris?, ?Social Appearance Anxiety Scale? as data collecting tools; the reseacher has also used a questionnaire designed by herself to collect data about unaffiliated variables of the research itself.The collected data from the research; is analyzed by the program called ?SPSS 17.0? and it is deciphered. The researcher has used frequency and percentage separation system to analyze the evidences; also to identify the groups,she has used One Way Analysis of Variance (ANOVA), Individual Group Testing and Kruskal Wallis-H Test; to identify the difference between groups she has used Post-hoc LSD techique and Man Whitney-U Analysis; to identifty the relation between the groups, the researcher has applied Pearson Product- Moment Correlation Formula.The collected evidences from the research indicate that, second grade elementary school students self-esteem lower factor and total points show meaningful differences on variances such as: status, gender, socio economic level, father?s education level, mother?s education level, number of siblings, which number of kids he/she is in family, school type, following popular people on media, choosing popular brands on clothing, watching paparazzi TV shows, fear of gaining weight, doing sports, playing musical instruments, actively using social media, spending period of time on internet, constantly playing video games and academic level. Evidences do not indicate any sign of significant differences between variance of ages and self-esteem.viAccording to our evidences, there are significant differences on variances such as:mother?s education level, fear of gaining weight,doing sports and academic success between Social Appearance Anxiety points. Same evidences indicate that, there are no differences on variances such as: age, status, gender, socio economic level, father?s education level, number of siblings; which number of kids he/she is in family, school type, following popular people on media, choosing popular brands on clothing, watching paparazzi TV shows, playing musicial instruments, actively using social media, spending period of time on internet and constantly playing video games between Social Appearance Anxiety points.To identify the relation between Self-concept lower points of scale for children by Piers Harris Piers , total points and the total points of Social Appearance Disorder Scale, researcher has used Pearson Product-Moment Correlation Formula; as a result , she has identified significant statistical negative relation between Self-concept scale total points for children by Piers Harris and Social Appearance Anxiety Scale total points and also same negative relation between Self-concept scale lower level points for children by Piers Harris and the Social Appearance Anxiety Scale total points as well.